ANNONS

Rekordmånga inbrott i vinter

Emil Andersson, lokalpolisområdeschef
Emil Andersson, lokalpolisområdeschef för Upplands Väsby, Sigtuna och Sollentuna.
I vinter har antalet anmälda inbrott ökat markant i Upplands Väsby. Vissa månader handlar det om en dubblering jämfört med tidigare år.
ANNONS

– Vi märker att det är mycket inbrott nu. Vi märker att man begår inbrott när det börjar bli mörkt på eftermiddagen och innan folk kommer hem från jobbet, säger Emil Andersson lokalpolisområdeschef för bland annat Upplands Väsby.

Att inbrottstjuvar blir mer aktiva under de mörka vintermånaderna är ingen hemlighet, men i år har de anmälda inbrotten ökat kraftigt även jämfört med tidigare vintrar.

I november var det som allra högst, med 30 inbrott och inbrottsförsök under en och samma månad vilket Mitt i har rapporterat om tidigare. Då förklarade polisen att det fanns ligor som var aktiva i området.

Några tydliga indikationer på ligor finns dock inte nu, och ändå har inbrotten legat kvar på en högre nivå än normalt. 21 inbrott och inbrottsförsök anmäldes både under december och januari månad. Snittet för de senaste åren ligger kring 10-15 anmälda inbrott per vintermånad.

– Vi har en del utländska ligor som åker ut och in i Sverige och när vi har sådana kan det sticka iväg ganska mycket. Men annars så har vi ingen direkt förklaring till ökningen. Det går alltid upp och ner – i Sigtuna och Sollentuna har det minskat under samma period, säger Emil Andersson.

För att motverka inbrott och gripa misstänkta är polisen mycket beroende av en vaksam allmänhet. Det handlar om att samverka med grannar, hålla ögonen öppna om det rör sig okända människor i området och att se om säkerheten i sin bostad.

När ett inbrott väl har skett kan det ta lång tid innan en misstänkt gärningsperson kan kopplas till brottet, ibland inte alls. För att göra det enklare att hitta stulet gods och därmed tjuven tipsar Emil Andersson om märk-DNA. Det är en vätska som penslas på ungefär som nagellack. Det kan sedan spåras.

– Vi har köpt in uv-lampor som finns i bilarna. Många gånger stoppar vi en bil där det finns misstänkt stulet gods, men som inte är anmält till polisen. Med DNA-märkning kan vi snabbt koppla ihop det med ett inbrott, säger Emil Andersson.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.