Rekordmånga klagar på skräpet

Iryna Sinkovich, här med dottern Ksenia, håller med om att det ofta är skräpigt vid återvinningstationen i Råcksta.
Iryna Sinkovich, här med dottern Ksenia, håller med om att det ofta är skräpigt vid återvinningstationen i Råcksta.
Så här har det tidigare sett ut vid återvinningen i Råcksta.
Vid Råcksta återvinningsstation dumpas grovsopor av alla slag.
*Siffran gäller årets första månader.  Källa: Stockholms stad
*Siffran gäller årets första månader. Källa: Stockholms stad
Förra året fick staden 755 klagomål på nedskräpning och överfulla sopkärl i Hässelby-Vällingby.

Så många har aldrig förr klagat på skräpet.

Enligt siffror från Stockholms stad fick trafikkontoret in 755 klagomål om nedskräpning och överfulla papperskorgar förra året. Det är över fyra gånger mer än år 2013.

En av de som har hört av sig till staden är Helena Bross, som flyttade till Råcksta för drygt ett år sedan. Hon menar att återvinningsstationen vid Råcksta ofta är överfull.

– Nu har det blivit en avställningsplats där folk dumpar rena grovsopor varje vecka. Folk ställer vad som helst här, det förfular hela området. Dessutom blåser soporna runt och kartonger och plastpåsar fastnar i buskarna runtomkring.

Hon kritiserar också platsen för återvinningsstationen.

– Det är precis vid tunnelbanan, i Råcksta centrum. Det är väl inte så himla roligt att det flyger omkring en massa sopor på en så här central plats. Det är ungefär som att ställa återvinningsbehållare mitt på Vällingby torg.

Hittills i år har 194 synpunkter och klagomål angående skräpet skickats till Trafikkontoret. Det är just den här tiden på året som synpunkterna börjar strömma in.

– Det blir en topp den här tiden innan vi har hunnit plocka ifatt allt under vårstädningen, säger Ragnar Ählström på Peab, stadsförvaltningens entreprenör för renhållning.

Nu håller Peab på för fullt med vårstädningen. Förutom att plocka skräp så städas även lösa grenar och löv bort från parkytorna.

Med våren rör sig också fler ute och då ökar nedskräpningen.

– Vi har ju alltid mer när det är fint väder och folk börjar röra sig mer ute, man sitter i parkerna och äter, men det är ju inget konstigt, säger Ragnar Ählström.

Det stora antalet klagomål 2015 tror Ragnar Ählström delvis beror på att bosättningar i skog och mark ökade.

– Sen har man ju haft problem med soptömningen tidigare i år så det har varit mer hushållssopor vid de vanliga papperskorgarna, säger han.

Ragnar Ählström håller med om att det är extra skräpigt vid återvinningsstationen i Råcksta. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för dessa stationer och det är dit klagomål ska skickas. Men eftersom skräpet flyger omkring i övriga området får Peab städa bort där också.

– Det är ju ett nytt bostadsområde, så att fler flyttar in kan ju ha ökat trycket på just den platsen.

Ragnar Älhström tycker dock inte att Peab behöver förstärka personalen för att hinna med nedskräpningen. Peab är entreprenör både för stadsdelsförvaltningens renhållning av parkmark och trafikkontorets renhållning av gator.

– Den normala städningen rullar på, vi kallar in fler folk om det krävs större punktinsatser. Det handlar väl mer om att lösa de problem som gör att nedskräpningen uppstår, såsom problem med hämtningen av grovsopor eller annat, säger han.

Läs om sopkaoset i vintras här.