ANNONS

Rekordmånga klagomål på postutdelningen

Arkivbild
Arkivbild
Postkaoset fortsätter i Stockholm och försvunna och försenade brev ökar kraftigt.

Nu riktar Post- och telestyrelsen hård kritik mot postutdelarna.

– Jag tycker att det är riktigt illa, säger en Södermalmsbo som fått flera brev borttappade.
ANNONS

Mitt i har flera gånger tidigare berättat om strul med posten runt om i innerstan och övriga Stockholm. Brev kommer bort, landar hos grannen eller blir kraftigt försenade med jämna mellanrum.

En läsare vid Mariatorget berättar om hur myndighetsbrev, inbjudningskort och brev från arbetsgivaren som har förenats i veckor och ibland helt slarvats bort.

– Hade det varit en engångsföreteelse hade jag nog inte reagerat, men det här har pågått under hela 2016, säger hon.

– Jag tycker att det är riktigt illa. Många brev innehåller känsliga personuppgifter som kan användas vid identitetsstölder. Jag tycker att det är mycket allvarligt, säger hon.

Företaget Postnord, som tidigare var Posten, delar ut ungefär 80 procent av alla brev i Sverige. Myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) har nyligen granskat företaget och delar ut svidande kritik. Företaget har, enligt PTS, haft ”omfattande problem med kvaliteten” under 2015 – problem som har fortsatt under 2016.

Antalet försvunna och försenade brev har ökat kraftigt. Under de första tre månaderna 2016 mottog PTS hälften så många klagomål som myndigheten fick in under hela 2015.

Orsaken är bland annat nya, mer automatiserade sorteringsterminaler, sammanslagningar av olika utlämningsplatser samt ett nytt arbetssätt för brevbärarna som lett till att de fått fler postbuntar att hålla reda på, enligt granskningen.

I stället för att lära sig av misstagen som gjorts har Postnord påskyndat förändringsarbetet, enligt PST.

Och problemen riskerar att fortsätta. Företaget har nämligen planer på att fortsätta göra om verksamheten.

ANNONS

”Sammantaget kan man dra slutsatsen att det, trots ledningens medvetenhet om de misstag som begåtts, finns risker för nya större kvalitetsstörningar, framförallt lokalt, men också generellt”, skriver myndigheten.

Enligt Erik Fogelström, tillförordnad regionchef på Postnords region öst beror de återkommande omorganisationerna på en ökad konkurrens på postmarknaden samtidigt som allt färre brev skickas. Postutdelningen måste därför bli effektivare.

– När vi gör omorganisationer och inför nya arbetssätt för väldigt många människor är det klart att det kan medföra problem innan vissa saker och ting sitter, säger han.

Han betonar att all post inte längre skickas med just Postnord och att ett förlorat brev från exempelvis Skatteverket också kan ha kommit från en annan aktör på marknaden.

– Det är viktigt att komma ihåg i det här sammanhanget att även andra aktörer delar ut brev. Du kan till exempel få ett brev från Skatteverket eller försäkringskassan med andra än Postnord.

Problemen under sommaren menar han till viss del beror på semestertiderna.

– När väldigt många av våra medarbetare har semester innebär det en stor utmaning, säger han.

Vi har pratat med många som blivit av med eller fått försenad post. Kan man lita på att ens brev kommer fram om man skickar det med er?

– Ja man kan lita på Postnord. Vi är människor och vi kan göra fel. Det man ska göra om man känner sig osäker på posten är att ringa till den som delar ut brevets kundtjänst och där ska man få återkoppling på sitt ärende.

Det är svårt att veta att man inte har fått ett brev?

– Det är naturligtvis inte förrän man väl är missnöjd som man kan ringa. Men vi ser hela tiden över våra rutiner och gör allt för att man ska känna ett förtroende för Postnord. Om man har betänkligheter och vill ha återkoppling på vår utdelning så ska man ringa vår kundtjänst.

Om PTS gör samma undersökning om ett år. Kommer den se annorlunda ut då?

– Jag kan lova att vi gör allt vi kan för att våra kunder ska var nöjda. Vi tycker att det är bra att man gör en sån här undersökning. Inte minst nu när det är så många aktörer på marknaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.