ANNONS

Rekordmånga nya bolag i fjol

Antalet nyregistrerade aktiebolag slog rekord i fjol.

I Järfälla och Upplands-Bro startade över 300 nya aktiebolag.
ANNONS

– Givetvis spelar det in att kravet sänkts till 50 000 kronor på minsta aktiekapital, säger Richard Palm, som startat aktiebolag i Järfälla.

Enligt Bolagsverket väljer fler att starta aktiebolag eftersom kravet på aktiekapitalets storlek har sänkts och att kravet på revisor slopats för mindre företag.

I såväl Upplands-Bro som Järfälla kommun är resultatet fler nya aktiebolag.

– Nyföretagarcentrum har en stor anstormning och det är ett stort intresse för att starta aktiebolag, säger Linda Börjesson, näringslivschef i Järfälla kommun.

Orsaken till att fler väljer att starta aktiebolag är enligt Linda Börjesson just det faktum att det är enklare att starta aktiebolag med de nya regler som gäller.

För kommuner som Järfälla och Upplands-Bro innebär det att bevakningen av det lokala näringslivet underlättas. Insynen i aktiebolag är större än i andra företagsformer. Vem som helst kan till exempel ta del av antal anställda i aktiebolaget, omsättning, tillväxt och andra olika nyckeltal.

– Det känns bra för kommunen att vår omvärldsbevakning blir lättare, säger Linda Börjesson.

Elektrikern och egenföretagaren Richard Palm startade ett av 233 aktiebolag i Järfälla i fjol.

Anledningen var delvis för att lättare kunna hålla isär företagets och den privata ekonomin, säger Richard Palm.

ANNONS

Även det sänkta aktiekapitalet i aktiebolag spelade in.

– Givetvis spelar det in att kravet sänkts till 50 000 kronor på minsta aktiekapital. Annars hade det dröjt längre tid innan jag hade startat aktiebolag. Det hade berott på hur mycket jag tjänar och hur mycket jag kunnat spara till insatsen.

Fakta

Nya bolag

Källa: Bolagsverket