Rekordmånga partier i Österåker

Skolpartiet i Öster­åker kom som väntat in i fullmäktige, men får bara ett mandat.

I Vaxholm fick Waxholmspartiet fem mandat – ett mer än väntat.

Under nästa mandatperiod tar rekordmånga partier att plats i Österåkers fullmäktige – elva stycken. Bara Kiruna har fler (tolv). Det visar länsstyr­elsens preliminära mandatfördelning.

Nystartade Skolpartiet i Österåker, SPÖ, fick ett man-dat sedan man lockat fler röster totalt än både KD och Österåkerspartiet, och var ytterst nära att få ännu ett.

– Det beror på det här med valkretsar. Vi såg att det fattades tio röster, men vi har fått nästan 900! Det är jättekul, med tanke på hur kort tid det är sedan vi bildades och våra minimala resurser, säger Marie Wengse, partiets förstanamn.

– Det visar hur viktig skolfrågan är i Österåker.

Med bara ett mandat kan det verka svårt för SPÖ att få inflytande, men Marie Wengse är optimistisk. Alli­anspartierna får nämligen inte egen majoritet – bara 25 av 51 mandat – så SPÖ:s röst kan bli viktig.

Hon säger också att det görs sonderingar om samverkan.

– Ja, det pågår en massa prat mellan olika partier. Vi får se. Vi har gått på val på en fråga – skolan – och vi kommer att kämpa med näbbar och klor för att den får vad den behöver. Vi är små, men kaxiga.

Om det är bäddat för strid i Österåker så är det till synes lugnare i Vaxholm.

Nykomlingen Waxholms-parti­et – borgerligt alternativ skrällde visserligen rejält och fick hela fem mandat. Samtidigt backade M, C och FP lika mycket, men kan som Mitt i tidigare berättat ändå regera vidare med 16 mandat jämfört med oppositionens 15.

Fakta

Här har du ditt fullmäktige

källa: val.se