ANNONS

Rekordmånga röstade i Skarpnäck

bagarmossens kyrka
Var tredje församlingsbo röstade i Skarpnäck.
Intresset för årets kyrkoval var rekordstort i Skarpnäck. Här röstade 31 procent. Vilket var betydligt mer än kyrkan vågat hoppas på.
– Det är jättehäftigt, säger kyrkoherde Maria Berg.
ANNONS

När Mitt i Söderort pratade med Peter Olovsson, projektledare för kyrkovalet i Skarpnäcks församling, innan valet sa han att de hoppades att 25 procent av församlingsborna skulle rösta. Men resultatet blev betydligt bättre än så. 31, 16  procent i Skarpnäcks församling gick och röstade, enligt preliminära siffror.

– Det är jätteroligt. Det är nästan högst i Sverige och rekord för vår församling. Jag vill skicka ett stort tack till alla församlingsbor som är så engagerade, säger kyrkoherde Maria Berg.

Förra valet röstade 18, 64 procent av församlingsborna. Att så många gick till valurnorna nu tror hon beror på flera saker.

– Människor här har ett stort engagemang i grunden. Men vi har också satt upp tydliga mål och jobbat hårt för det, med olika evenemang och ökat tillgängligheten genom att ha 40 olika förtidsröstningstillfällen, säger hon.

Inför årets val försvann två nomineringsgrupper i Skarpnäck, Vänstern i Svenska kyrkan som 2013 fick 25, 83 procent och Borgerligt alternativ som då fick 8, 95 procent, för att de själva valde att inte ställa upp.

Och efter valet tillkommer nu tre nya nomineringsgrupper, Miljöpartister i Svenska kyrkan MPSK  som fick 9, 32 procent av rösterna, Sverigedemokraterna som fick 5, 36 procent samt Gröna kristna som fick 2,13 procent.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna som var störst även i det förra valet gick upp från 41, 51 till 55, 43 procent. Centerpartiet ökade från 2, 18 till 6, 74 medan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan POSK låg kvar på nästan samma nivå 21, 02 procent mot 21, 53 valet innan.

Innebär de här röstsiffrorna några förändringar i hur kyrkorna i Skarpnäck kommer att drivas?

– Nej inte direkt. Vi har haft två nomineringsgrupper som har försvunnit och tre nya som kommit till, men det är fortfarande Socialdemokraterna som har majoritet.

ANNONS

Men Maria Berg tror att det ökade valdeltagande har betydelse för församlingsborna på ett personligt plan.

– Engagemang stärker känslan av tillhörighet i kyrkan. Och det är positivt för vårt välmående att man känner att man är en del av något som är större än man själv, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.