Rekordmånga vill skuldsaneras på Södertörn

Fler ansöker om skuldsanering.
Fler ansöker om skuldsanering.
Södertörnskommunerna Huddinge och Haninge ligger i topp i bland Stockholmskommunerna där flest ansöker om skuldsanering. I Salem har ansökningarna ökat med hela 200 procent jämfört med förra året.

Allt fler ansöker om skuldsanering, sedan en lagändring gjorde det lättare att ansöka i november förra året. Det visar statistik från Kronofogden.

Bland länets kommuner ligger Haninge och Huddinge på plats två och tre, näst efter Stockholms kommun, vad gäller antalet ansökningar  under första halvåret 2017. Siffran får dock ses i relation till antalet invånare – det är stora kommuner som toppar listan.

Det nedre diagrammet visar ökningen i procent.

Jämför man med samma period förra året har antalet ansökningar ökat med hela 79 procent i både Haninge och Huddinge. Motsvarande siffra i grannkommunen Salem ligger på hela 200 procent. Där har antalet ökat från fyra till tolv ansökningar. I både Botkyrka och Tyresö har ansökningarna om skuldsanering ökat mer än i Haninge och Huddinge. Tyresö har dessutom haft en större ökning än det totala snittet i länet, som ligger på 95 procent.

Skuldsanering innebär att man lever på existensminimum i fem år, därefter skrivs skulderna av. Sedan de nya reglerna förra året har chansen att få skuldsanering en andra gång ökat. Den som skuldsaneras slipper dessutom ”semester” från avbetalningen två månader per år.

Fakta

Lättare att få skuldsanering sedan november 2016

Här är de nya reglerna:

  • Du kan ansöka digitalt via Kronofogdens e-tjänst.
  • Det är enklare att ansöka – du behöver inte lämna detaljerade uppgifter om dina skulder.
  • Du börjar betala direkt vid Kronofogdens beslut om att inleda skuldsanering. Tanken är att din skuldsanering ska komma igång så fort som möjligt.
  • Du betalar till Kronofogden och de förmedlar betalningarna till dem du är skyldig pengar.
  • Du behöver inte betala något i juni och december – de månaderna är betalningsfria.
  • Har du goda skäl kan du få betala under kortare tid än de vanliga fem åren.
  • Chansen att få skuldsanering mer än en gång är något större än tidigare.
Källa: Kronofogden