Min lokala hjälte

Rekordmånga stölder av pallkragar på koloniområde

Carina Lundell har blivit av med åtta pallkragar på sin kolonilott, tre i början av juli och fem i slutet av månaden.
Carina Lundell har blivit av med åtta pallkragar på sin kolonilott, tre i början av juli och fem i slutet av månaden.
Närmare 60 pallkragar har stulits från Gubbängens fritidsträdgårdar under sommaren.

– Det här är organiserat, de säljer de vidare, säger Maj-Britt A-Appah, kolonist.

På fältet mellan Hökarängen och Gubbängen ligger Gubbängens fritidsträdgårdar. En oas för alla odlingsintresserade, men i sommar har ett stort antal stölder förstört idyllen.

Susanne Borgström blev av med två pallkragar från sin kolonilott för en månad sedan. När hon kom dit en morgon för två veckor sedan hade hon blivit besluten på ytterligare fyra stycken.

– Jag såg på grannens tomt att de hade tagit där också. De måste haft med sig en bil att lasta i, man tar ju inte dem och bär iväg på axeln precis, säger hon.

En ny pallkrage kostar kanske 150 kronor.

– Det är inte mycket pengar det handlar om, men man håller på och fixar och försöker göra det fint och så kommer de och förstör. Det är klart att man blir ledsen. Nu har jag tagit annat virke och spikat ihop mina egna ramar, säger Susanne Borgström.

Maj-Britt A-Appah har inte själv blivit bestulen, men har sett förstörelsen på många lotter i sommar.

– Närmare 60 pallkragar har försvunnit. På Pungpinan i Skarpnäck ska de också ha blivit drabbade. Det är ju ingen som stjäl för att odla själv, det är organiserat och de säljs vidare. Det kan ju vara en varningsklocka för de som köper begagnat att det kan vara stöldgods, säger hon.

Det har varit enstaka stölder tidigare, men inte i den här omfattningen.

– Nej, det har jag aldrig varit med om. Nu ska jag kontakta de andra föreningarna i söderort och se om de också har drabbats, säger Britta Gussander, ordförande i föreningen.

Kan ni göra något för att skydda er mot stölder?

– Det är svårt. Det är parkmark och allmänheten har rätt att gå på gångarna, det är också väldigt uppskattat. Men om man tar något från en lott är det som inbrott i en lägenhet.

Stölderna har polisanmälts, men det är svårt att komma till rätta med problemet.

– Polisen har kört ner hit någon gång och tittat till och det är vi väldigt tacksamma för, men de kan ju inte vara här hela tiden, säger Maj-Brit A-Appah.