ANNONS

Rekordmånga stulna cyklar – fördubbling sedan i fjol

Cykeltjuv, cykelstöld, cykel.
Cykelstölderna ökar kraftigt i Bromma och Hässelby-Vällingby.
Cykelstölderna slår alla rekord i Västerort och Bromma. Hittills i år har hela 474 cykelstölder anmälts i lokalpolisområdet - mer än dubbelt så många som under samma period i fjol.
– Det är historiskt höga siffror, säger kommunpolis Matti Rönnqvist.
ANNONS

Plötligt är den borta – kanske med en avklippt kedja eller ett uppbrutet lås som enda vittnesbörd. Få saker är så irriterande som att göra upptäckten att din cykel har stulits.

Dessvärre har sällsynt många västerortsbor drabbats av just detta i år. I lokalpolisområde Vällingby, som omfattar Bromma, Hässelby-Vällingby och Ekerö, hade fram till näst sista veckan i juni 474 cykelstölder polisanmälts. Förra året var motsvarande siffra 217.

Corona bidragande orsak

En förklaring är, tror Matti Rönnqvist, att både den milda vintern och coronapandemin har bidragit till en större efterfrågan på cyklar.

– Då menar jag inte att ”Svensson” går ut och stjäl cyklar, utan att de som livnär sig på att stjäla ser sin chans när de kan få avsättning för sitt stöldgods.

Dessutom har de stängda gränserna i coronans spår lett till minskad tillgång på narkotika, vilket kan ha fått en del kriminella element att byta födkrok.

Svårutredda brott

Cykelstölder är notoriskt svårutredda och andelen uppklarade brott  ligger på någon enstaka procent. Oftast saknas vittnen, och stölderna upptäcks först efter några timmar eller dagar.

– Vi får ibland tips om skåpbilar som stannar till och där man bara lastar in cyklar och sedan drar iväg.  I bästa fall har någon noterat delar av ett registreringsnummer. Men det är väldigt svårutrett.

”Frustrerande”

Även när polisen hittar cyklar som de misstänker är stulna är det ofta svårt att hitta den rättmätige ägaren. Alltför få cykelägare märker upp sina cyklar eller antecknar ramnumret.

– Då är det bara för oss att lämna tillbaka cykeln, trots att vi ibland är övertygade om den är stulen. Det är frustrerande.

ANNONS
Tips

Så försvårar du för tjuven

• Har du möjlighet, parkera cykeln inomhus.
• Använd ett lås som är certifierat av stöldskyddsföreningen.
• Fotografera cykelns ramnummer och hela cykeln.
• Om du har en elcykel ta med dig batteriet.
• Om din cykel har ett högt värde – pensla den med märk – DNA
• Polisanmäl alltid en cykelstöld.
• Om du köper din cykel begagnad var noga med att kolla så den inte är stulen.
Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.