ANNONS

Rekordmånga unga ska få sommarjobb

Aldrig förr har så många ungdomar i Vasastan lyckas få sommarjobb hos Stockholm stad.

– Vi tänker fortsätta satsningen på att få fler ungdomar ut i arbetslivet, säger Åsa Tillberg (V), ordförande för Norrmalms stadsdelsnämnd.
ANNONS

Vid det här laget har de flesta ungdomar som sökt sommarjobb hos Stockholm stad fått besked om de ska få arbeta i sommar eller inte. Jobben lottas ut, för att det ska vara så rättvist som möjligt.

Det som nu står klart är att det aldrig tidigare har fixats så många jobb till Norrmalms ungdomar. 175 jobb lottades ut, vilket är en ökning från förra året då det var 110 sommarjobb.

– Det är otroligt kul att kunna erbjuda jobb till så många i år. Det är betydligt fler jämfört med tidigare och det beror helt enkelt på att vi har fått mer pengar att anställa ungdomar för, säger Jennie Oukbir, sommarjobbshandläggare för norra innerstan.

Åsa Tillberg (V), ordförande för Norrmalms stadsdelsnämnd, är en av de personer som ligger bakom satsningen för fler sommarjobb till ungdomarna.

– Vi har gjort en liten höjning av budgeten för att få till fler jobbplatser och det är för att vi tycker att det är viktigt att ungdomar ska få komma in och prova på arbetslivet, säger hon.

Tittar man på hela innerstan har antalet sommarjobbsplatser mer än fördubblats sedan förra året. Förra sommaren fanns det 257 jobb tillgängliga, i år är den siffran 550.

De flesta jobben är inom barn- och äldreomsorg. Men det är inte tänkt att ungdomarna ska ersätta ordinarie personal – utan de ska sätta en guldkant på vardagen.

– De ska stå för kvalitetshöjande insatser. Till exempel följa med på promenader eller läsa en bok för barnen eller de äldre, säger Jennie Oukbir.

De första ungdomarna börjar arbeta vecka 24 och sedan är det hårt slit i tre veckor, innan sommarlovet tar sin början. Den sista gruppen ungdomar är klara med jobben vecka 34.

ANNONS

Men de som hade tur och lyckades få ett jobb den här sommaren har inte lika stor chans nästa år.

– Nej, vi prioriterar alltid de som inte har fått jobb tidigare i år, säger Jennie Oukbir.