ANNONS

Rekordmånga vägarbeten i sommar

Tåg- och vägtrafik berörs mer eller mindre av sommarens väg-arbeten.
Tåg- och vägtrafik berörs mer eller mindre av sommarens väg-arbeten.
Röda linjen stänger, pendeltågstrafiken går på halvfart och stora cykelprojekt påverkar trafiken. Det är några av sommarens trafikförändringar som resenärerna får vänja sig vid.
ANNONS

Det blir stora avstängningar för tågtrafiken i Stockholm i sommar, dels mellan Jakobsberg och Sundbyberg, dels mellan Stockholm C och Älvsjö. Trafikverket kopplar in de två nya pendeltågsspåren i Citybanan inför trafikstarten 10 juli.

I samband med det sätter SL in extra avgångar i tunnelbanan för att underlätta för resenärerna.

Det var några av nyheterna när Trafikverket, SL och flera stockholmskommuner  presenterade sommarens stora vägarbeten i dag torsdag.

Ersättningstrafik

Under sommaren kommer arbeten att pågå på Söderströmsbron, Tvärbanan, Saltsjöbanan och Roslagsbanan. Ersättningstrafik kommer att sättas in i samverkan mellan SL, Stockholms stad och kommunerna.

Även flera stora cykelprojekt planeras under sommaren, för bättre framkomlighet för cyklister. Biltrafiken kommer att påverkas av dessa arbeten.

Pernilla Wistrand, koordinator på Trafikverket, säger att för Trafikverkets del är det fler väg- och spårarbeten än tidigare år:

 – Det är fler än vi haft tidigare år, Stockholm växer så det knakar, det är många stora projekt som pågår.

Citybanan klar

Under 2017 kommer ett av de stora projekten, Citybanan, att bli klart, men det innebär inte att det kommer att bli färre trafikprojekt framöver, spår Pernilla Wistrand, snarare tvärtom, det är en situation som storstadsborna får vänja sig vid.

ANNONS

Trafikverket har för sin del hårda regler på de entreprenörer som anlitas, hur dessa får arbeta vid vägarbeten, det ska vara framkomlighet för trafiken som gäller. Men på vissa platser kommer det inte gå att undvika köbildning i sommar, tror Pernilla Wistrand, och nämner trafikplats Glädjen som exempel:

– Där kommer det ofrånkomligt att bli köbildning,

Trafikanter kommer att få åka upp och ned för en ramp under ombyggnaden av trafikplatsen vilket förmodligen kommer att orsaka köer. Det i sin tur kommer även att påverka trafiken till Arlanda, vilket kan vara bra att ha i åtanke för den som ska till flygplatsen,

Längre restider

Generellt kommer de statliga vägarbetena att innebära längre restider i sommar, tror Wistrand:

– Jag kan inte säga hur mycket längre restider men man får räkna med längre restid.

Jonas Eliasson, trafikplanerare i Stockholm stad, säger att även för Stockholm är det rekord i vägarbeten den här sommaren:

– Ja, det är rekordmånga. Men det är lite knepigt att prata om rekord, så här har det sett ut flera år bakåt i tiden. Stockholm växer och infrastrukturen behöver byggas ut.

Behöver bytas

Även gammal infrastruktur, broar, vägar och andra betongkonstruktioner, behöver bytas ut, infrastruktur som byggdes på 50-60-, och 70-talen, konstruktioner som har börjat att tjäna ut.

Hur kommer resenärer i Stockholm att påverkas av vägarbetena?

– Det kommer inte att vara jättebra idé att ta bil in till innerstan. Man ska tänka sig för innan man tar bil, säger Jonas Eliasson.

Vägar och platser där man räkna med kö och trängsel i sommar är Lidingövägen, Ulvsundavägen och Slussen.

Även för cyklister och kollektivresenärer kommer arbetena att märkas, men kanske inte i lika stor omfattning, här går det ofta att hitta alternativa vägar att ta sig fram. Men även här får man räkna med längre restider, säger Jonas Eliasson.

Här nedan kan du se vilka vägarbeten som är på gång i sommar.

 

Fakta

Här byggs det i sommar

Slussen rivs och byggs om.  Ombyggnaden pågår till 2025. Trafiken under sommaren påverkas ungefär som i dag och resten av 2017.

Sergels torg och Hamngatan. Upprustning av tätskikt och konstruktion. Renoveringen beräknas vara klar 2018. Sedan januari är Klarabergsgatan avstängd för all obehörig trafik.

E4/E20 trafikplats Glädjen, Upplands Väsby. Sänkning av körbanan i norrgående riktning. Arbeten sker dygnet runt mellan 19 och 25 juli. Här räknar Trafikverket med stor risk för köbildning.

E4/E20 Essingeleden. Byte av brofogar. Arbeten sker under juni till augusti. Trafikverket räknar med begränsad påverkan på trafiken och räknar med full framkomlighet under dagtid.

Västberga allé. Ny bro över Västberga allé snart klar, beräknas öppnas för trafik juni 2017.

Nordsydaxeln, Gullmarsplan–Karlberg. Upprustning av Johanneshovsbron, Söderledstunneln, Centralbron, Blekholmstunneln, Klaratunneln och Klarastrandsleden. Det mesta av installationsarbetet är klart.

Nya Karolinska Solna. Nytt sjukhus med infrastruktur byggs. Sjukhuset och kulvert under Solnavägen är helt färdigbyggt under 2018. Omfattande arbeten i området som påverkar fotgängare, cyklister och biltrafik.

Ulvsundavägen. Dubbelriktad cykelbana byggs längs vägens vänstra sida. Byggarbetstiden är mellan maj och november 2017, och april–november 2018. Trafiken i båda riktningar påverkas under delar av byggtiden

Lidingövägen. Dubbelriktad cykelbana på båda sidor av Lidingöbron. Påbörjas augusti 2017 och beräknas klart hösten 2018. Under byggtiden blir det ett körfält i vardera riktning i stället för dagens två.

Strömbron/Stallgatan. Gång- och cykelbanor breddas, ny cykelbana byggs. Byggtid, maj till september 2017, och april till maj 2018. Ett bilkörfält tas i anspråk på Strömbron och Stallgatan.

Citybanan. Inkoppling för trafikstart, första tåget beräknas gå 10 juli. Flera platser mellan Stockholm C och Stuvsta berörs. Järnvägen avstäng under veckorna 26 till 28. Förlängning söderut till Stuvsta vissa dagar under perioden.

Mälarbanan. Montage av bullerdämpande skärmar, stängsel, etcetera. Arbeten mellan Barkarby och Kallhäll och Spånga och Barkarby. Järnvägen avstängd under perioder. Ersätts med buss.

Tvärbanan. Avstängd ett halvår 2017. Alvik–Sickla avstängd 25 mars till 2 oktober. Alvik–Solna avstängd 23 juni till 5 augusti.

Roslagsbanan. Avstängd 7 januari till 19 augusti. Österskärslinjen avstängd midsommar 22 juni till 9 december. På Näsbyparklinjen går tågen som vanligt.

Saltsjöbanan. Upprustning mellan 2015 och 2023, berör hela Saltsjöbanan. 25 juni till 17 september. Tågen ersätts med bussar.

Söderströmsbron, mellan Slussen och T-centralen. Arbeten pågår mellan 15 och 26 juli.

Cykeltrafik. Flera cykelprojekt, främst i Stockholms centrala delar. Kommer innebära stora störningar på vägnätet för motorfordonstrafik. Arbeten på Västerbronedfarten, Norr Mälarstrand och Långholmsgatan avslutas i år.

Källa: Trafikverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.