Rekordmånga vill odla – ont om lediga lotter

Irina Sandberg älskar att se sin kolonilott förändras under sommaren.
Irina Sandberg älskar att se sin kolonilott förändras under sommaren.
Att odla på kolonilott blir alltmer populärt. Flera av Järvafältets koloniföreningar har rekordmånga odlare i år och gamla odlingslotter får dammas av igen.

– Förra året och det här året är det rekord i antal uthyrda lotter. Alla går åt, även de som legat i träda, säger Irina Strandberg, kontaktperson för intresselistan för Akalla Koloniträdgårdsförening.

Liksom många andra gillar hon att odla blommor och grönsaker på sin lilla odlingslott. Den prunkar av sibirisk vallmo, blå iris, timjan och ruccola. Och på senare tid har hon alltså fått ännu fler grannar.

Och Rinkebydalens koloniförening har också rekordintresse.

– Det är fullt hela tiden hos oss, men just nu har vi dessutom väldigt många som står i kö, säger Reijo Krogell, ordförande.

Francina Damulder-Larsson är engagerad i styrelsen för Husby gårds koloniträdgårdsförening.

– Förut har man kunnat hyra två lotter för att de inte ska växa igen, men nu diskuterar vi om de som har två måste släppa en av dem till andra som vill ha, säger hon.

Men alla föreningar har inte fullt. Said Hacka, kassör i koloniträdgården Rinkeby hage säger att man har många lediga lotter. Till viss del beror det på en oro för att vad som ska hända med området.

– De bygger ju överallt här med E18 och annat. Kanske måste vi stänga inom fem år, vi vet inte, säger han.

Irina Sandberg säger att många i hennes förening också oroar sig över hur bygget ska påverka Igelbäcken. Och Reijo Krogell i Rinkeby har märkt av att flera sökt sig till dem från föreningar som störs mer av byggnationerna.

Men Eva Nordberg, projektchef på Trafikverket lovar att arbetet inte ska påverka mer än det gör i dag.

– Vi kommer inte att ta någon ytterligare mark på Järvafältet. Dessutom finns det mark som vi lånat tillfälligt och kommer att återställa, säger hon.

När bygget är klart kommer vägen att gå lite närmare kolonilotterna än nu, men däremot kommer trafiken att höras mindre på fältet.

– Vi ska bygga bullerskydd via plank eller via vallar, så det kommer att låta mindre än det gör i dag, säger hon.