ANNONS

Rekordmånga villor är till salu

Marknaden har varit trög, men nu säjer Didrik Lund allt fler tomter i Påtåker.
Marknaden har varit trög, men nu säjer Didrik Lund allt fler tomter i Påtåker.
Rekordmånga villor har varit till salu i Vallentuna de senaste veckorna.

Nu hoppas mäklare att bostadsmarknaden ska ta fart efter månader av få försäljningar.
ANNONS

Bostadsmarknaden har under lång tid varit trög. Men nu har försäljningarna börjat ta fart igen. De senaste veckorna har rekordmånga villor varit till salu i Vallentuna. I mitten av februari var 60 villor till salu på bostadssajten Hemnet, jämfört med bara 23 stycken samma tid förra året.

– Marknaden har satt fart. Det har varit avvaktande under senhösten och början av året, men nu har jag haft flera visningar de senaste dagarna och telefonen har börjat ringa lite mer igen. Däremot har det varit ganska få som har lagt bud, säger Didrik Lund, mäklare på Husman Hagberg i Vallentuna.

En expert på Mäklarsamfundet håller med om att marknaden har börjat vakna till liv med fler objekt till salu, både villor och bostadsrätter. Däremot har priserna sjunkit under flera månader och hon tror inte att de är på väg upp inom den snaraste framtiden.

– Det är inget konstigt med det. Vi har haft ekonomiskt oro och det har gjort marknaden osäker, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

– Närmaste tiden tror jag inte att vi kommer att se några större förändringar i priser varken upp eller ner, men framförallt inte uppåt, fortsätter hon.

Men när svenskarna börjar inse vad den ekonomiska oron i världen verkligen innebär, då kommer även priserna att stiga igen, menar Claudia Wörmann. Även Didrik Lund tror på en uppgång förr eller senare.

– Till slut ökar marknaden alltid, säger han.

Ytterligare en mäklare i Vallentuna vittnar om att få har lagt bud på de villor och bostadsrätter som är till salu. Han har dock inte känt av att marknaden skulle vara på väg uppåt.

– Jag tycker inte att det är någon större förändring faktiskt. Vi har haft omsättning på bostäder hela tiden, även om det har gått lite långsammare än vanligt. Det har aldrig stått stilla, säger Fredrik Walderhaug på Svensk fastighetsförmedling i Vallentuna.

ANNONS

En tydlig trendbostadsmarknaden är att den så kallade Timell-effekten har avtagit de senaste åren. Få köper bostäder som behöver renoveras. I stället väljer köparna att betala mer för tomter och hus som är mindre. Möjligheten att kunna flytta in direkt är viktigast.

– När jag började jobba i Vallentuna år 2000 var jag förvånad över hur lätt det var att sälja 70-talshus som behövde renoveras. Så är det inte längre, man har fullt upp med barn och jobb. Att anlita hantverkare kostar mycket och att renovera själv tar tid, säger Didrik Lund.

Claudia Wörmann känner också igen trenden. Hon tror att den beror på att kontantinsatserna är högre i dag än för tio år sedan.

– Nu kan man inte längre lägga 15 procent av kostnaden på renovering, i stället måste man lägga de pengarna som kontantinsats. Då prioriterar många bort de lite billigare husen, säger hon.