ANNONS

Rekordskörd för bonden

I ”Torken”, en lada på gården, finns allt insamlat spannmål. Här visar Johan Lindgren en del av sommarens skörd.
I ”Torken”, en lada på gården, finns allt insamlat spannmål. Här visar Johan Lindgren en del av sommarens skörd.
Den kyliga sommaren har burit frukt för Johan Lindgren på Backa gård.

Årets skörd ser ut att slå alla rekord.
ANNONS

Runt köksbordet på Backa gård jämför Johan Lindgren, hans fru Karin, den anställde Alexander och praktikanten Oliver väderprognosen för de kommande dagarna i olika väderappar.

Utanför köksfönstret regnar det.

Enligt väderappen Karin tittar på ska det komma upp mot 40 millimeter regn de kommande dagarna, vilket inte skulle vara särskilt gynnsamt för skörden.

– Ska det fortsätta regna kan vi inte avsluta skörden som vi har tänkt. Hade det fått vara torrt i tre dagar till hade vi hunnit bli klara med höstvetet, säger Johan Lindgren.

Ungefär En fjärdedel av allt som ska skördas är kvar, uppskattar han. Trots det kan Johan Lindgren ändå redan nu slå fast att årets skörd har slagit rekord.

– Skörden är något sen i år. Det är den kalla sommarens förtjänst, men det är också det som har gjort att skörden är så stor, säger han.

Egentligen är det först i början av oktober som man kan andas ut på Backa gård.

– Det är då allt ska vara skördat och höstsådden ska vara gjord, ­säger Johan Lindgren.

Jämfört med förra sommaren, som var genomgående varm och torr, har den kyliga sommaren i år gjort att grödorna fått ta tid på sig att gro ordentligt. Även om lite mindre regn inte hade skadat, ­säger Johan Lindgren.

ANNONS

– När det är varmt och torrt stressar det grödorna, det de behöver är fukt och lagom med värme så att de kan gro i lugn och ro, förklarar han.

Tack vare det gynnsamma klimatet har grödorna därför kunnat ge ifrån sig större mängd än tidigare. Den milda vintern och den korta värmeböljan i augusti har också bidragit till rekordskörden, flikar Johan in.

Även på Husa gård i Brottby har skörden varit bra.

– Sett till antalet kilo har den varit stor, säger bonden Staffan Ahrén.

Men då han bedriver ett ekologiskt lantbruk har han inte haft så stora möjligheter att tillföra växtnäring under växtperioden.

– Det har gjort att kvaliteten på säden kunnat vara bättre. Det är inte så stor andel av skörden som blir bakbar i slutändan, säger han.

Men även om skörden har varit bra är världsmarknadspriset just nu relativt lågt. Det gör att den faktiska vinsten inte blir så stor.

– Priset är olika från år till år, beroende på hur skörden har sett ut i olika delar av världen, just nu ser det bra ut i de flesta länderna vilket gör att efterfrågan är lägre, säger Johan Lindgren.

Priset för spannmål ligger just nu på 1,11 kronor per kilo.

Trots att regnet vräker ner utanför köksfönstret finns det en hel del att göra.

– Ja, inte går vi sysslolösa här inte. Vi har massor av spannmål att ta hand om, säger Johan.

Fakta

Andra bönder om skörden

Owe Rick, Kragsta gård: ”Mängden skörd av spannmål har varit bra, men kvaliteten har det varit sämre med. Skörden har också varit tre veckor sen vilket gör att det nu drar ihop sig inför höstsådden.”

Anders Johansson, Granby gård: ”Det har varit en bra säsong, kanske inga rekord men bra. Mycket är det tack vare att det har regnat så mycket, vilket har gjort att det aldrig riktigt varit torrt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.