ANNONS

Rekordsommar på djursjukhuset

Karin Ronander, verksamhetschef på djursjukhuset i Danderyd, med sin hund Zorro. Själv har Zorro vårdats för både ormbett och chokladförgiftning.
Karin Ronander, verksamhetschef på djursjukhuset i Danderyd, med sin hund Zorro. Själv har Zorro vårdats för både ormbett och chokladförgiftning.
Ormbett, infektioner och krampanfall. Under sommaren har djursjukhuset i Danderyd, som tar emot patienter från hela Roslagen, haft ovanligt många sjuka hundar och katter.
ANNONS

Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för en hund. Om din vovve blir biten ska du hålla den i stillhet, gärna bära den så att giftet inte sprids i kroppen och se till att den snabbt får vård.

– Vissa kan dö med detsamma. De inre organen kan påverkas och hundarna kan behöva intensivvård. Men de flesta klarar sig, säger Karin Ronander, verksamhetschef på Anicura Djursjukhuset Albano.

Under sommaren, och hela året, har besöken ökat på djursjukhuset. Under juli hade sjukhuset fler patienter än under motsvarande månad förra året och under hela 2016 har besöken ökat med 23 procent jämfört med 2015.

Patienterna består främst av hundar och katter. Typiska sommaråkommor är, förutom ormbett, sårskador, kräkningar och diarré.

Förutom en vårdavdelning tar sjukhuset emot både akuta och bokade besök. De djur som sover över har varsin bur. De allra flesta djur klarar av att sova över utan matte och husse. Men en del djur, som valpar, kan behöva extra omsorg.

– En del kan få åka hem över natten också, säger Karin Ronander.

De patienter som kommer in kan, precis som människor, behöva byta ut ett knä, en höft eller få kejsarsnitt. Sjukhuset utför till exempel ballongsprängning i hjärtan, behandlar diabetes och ger råd om viktminskning.

För precis som sina hussar och mattar kan även hundar och katter äta för onyttigt.

Karin Ronander har märkt hur allt fler hundar och katter har problem med övervikt.

ANNONS

– Man kan ge bra belöning som inte är godis, eller godis som inte innehåller så mycket fett. Många gånger är belöning i form av att klappa och leka med hundarna lika bra, råder hon.