Rekordstort intresse för bussutflykter

Bussutflykterna är ett populärt inslag för många familjer. Arkivbild.
Bussutflykterna är ett populärt inslag för många familjer. Arkivbild.
Trycket på utlfyktsbussarna som Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning ordnar har varit så stort att familjer köat i timmar för en plats.
Nu utökas antalet bussar för att fler ska kunna följa med.

Sedan åtta år tillbaka ordnar stadsdelsförvaltningen bussturer för barnfamiljer i Rinkeby-Kista. Bussarna tar familjer till utflyktsmål så som Furuviks Djurpark i Gävle och Tomt Tits i Södertälje, och har visat sig vara mycket populära.

I år har trycket varit så stort att köerna ringlat sig timslånga för en biljett, och därför har man under sommaren börjat köra med större bussar.

– För många familjer är det kanske den enda utflykten man gör under sommaren, och resorna uppskattas verkligen av de som följer med, säger John Hammarkvist, enhetschef på medborgarkontoret, där biljetterna kan hämtas ut.

Utflykterna är gratis för barn och ungdomar upp till 17 år. Vuxna får betala 200 kronor, och ha med sig max fem barn i sitt sällskap.

Baksidan med det stora trycket på biljetterna har varit att en del familjer inte har fått följa med alls. Därför kommer extrabussar nu att sättas in resten av sommaren.

– Men det är en gång per familj och sommar som gäller, så att så många som möjligt ska få chansen. Så har man redan åkt en gång kan man inte få biljetter igen, säger John Hammarkvist.

Bussarna avgår på tisdagar från Rinkebyplan och på torsdagar från Husbybadet.

Fakta

Utflykterna

Återstående turer:

  • Furuvik 25 och 27 juli, boka 17-21 juli.
  • Eskilstuna Zoo 1 och 3 aug, boka 24-28 juli

Anmälan sker personligen på medborgarkontoret Rinkeby, och en biljett kostar 200 kronor per vuxen. Barn upp till 17 år åker gratis. Man kan boka plats hela veckan innan utflykten, men intresset är så stort att platserna tar för det mesta slut redan på måndagen.

Bussarna avgår från Rinkebyplan 1 i Rinkeby, respektive Husbybadet i Husby. Från sista veckorna i juli har stadsdelsförvaltningen avtalat med bussbolaget att köra med två bussar så antalet platser fördubblas från 45 till 90.

Källa: Stockholms stad