Rekordstort utbud: Nu går det att fynda bostäder på Söder

Mäklaren Helena Bergström visar en lägenhet på Södermalm för spekulanterna Johanna Lönn och Carl Wåghäll, som också märkt av att ovanligt många lägenheter är till salu just nu.
Mäklaren Helena Bergström visar en lägenhet på Södermalm för spekulanterna Johanna Lönn och Carl Wåghäll, som också märkt av att ovanligt många lägenheter är till salu just nu.
Antalet bud vid bostadsförsäljningar.
Antalet bud vid bostadsförsäljningar.
Så har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostäder utvecklats.
Så har det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostäder utvecklats.
Många har velat sälja sin bostad innan de nya amorteringskraven börjar gälla i morgon, den 1 juni.

Det har gjort att antalet lägenheter till salu på Södermalm är betydligt fler än vanligt.

– Det händer nästan aldrig, men utbudet är just nu större än efterfrågan, säger mäklaren Helena Bergström.

Det är ovanligt många lägenheter till salu på Södermalm just nu. Hemnet har rekord i antalet objekt som är ute till försäljning, och det höga utbudet bekräftas även av flera mäklare som Mitt i talat med.

– Det är ett enormt utbud, men inte så många köpare. De flesta köpare som velat köpa innan amorteringskravet har redan gjort det, säger Helena Bergström, mäklare på Fastighetsmäklarna Stockholm.

Vi träffar henne på en visning på Söder. Hon berättar att det generellt är långt ifrån samma tryck på visningarna just nu jämfört med för bara några månader sedan.

– De viktigaste faktorerna för prisbilden i Stockholm är utbud och efterfrågan. Situationen som vi har nu med ett sådant stort utbud och få köpare är mycket ovanligt, säger Helena Bergström.

Hon får medhåll av Tobias Darnell, på Svensk Fastighetsförmedling.

– Det är ett högt utbud, men få som besöker visningarna. Det är en stillastående marknad, många spekulanter väntar för att se var det tar vägen, säger han.

I morgon, den 1 juni, träder amorteringskravet i laga kraft, vilket innebär att lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år.

Något som mäklare och andra experter på bomarknaden vi pratat med tror är orsaken till att det är ett unikt stort utbud på lägenheter just nu.

Vecka 20 var det i Stockholm 2411 bostäder till salu på Hemnet, 51 procent fler än samma vecka i fjol då 1595 objekt var ute till försäljning.

– Det är en exceptionell utveckling, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Priserna då? Statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter på Södermalm och innerstan legat i princip stilla sedan augusti 2015. Men det är inte ovanligt att prisutvecklingen går i trappsteg, enligt Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Kanske ligger priserna stilla en tid framöver, för att sedan ta ett kliv upp i trappan, säger han.

I statistiken kan man också se att allt fler köpare söker sig utanför innerstan för att göra sin lägenhetsaffär. Det kan bero på att det finns en psykisk och finasiell spärr där man inte vill betala mer, enligt Hans Flink.

Medan priserna i innerstan legat stilla kan det ses en fortsatt uppgång i förorterna sedan augusti.

– Trycket på Stockholm är fortsatt högt men prisnivån i innerstan är så pass hög att inflyttande söker sig till områden utanför city. Det är en vanlig trend i storstäder när nivåerna blir så höga att många helt enkelt inte har råd, säger Hans Flink.

Fakta

Nya regler för bostadslån

Ingen får belåna en bostad till mer än 85 procent, det stoppar bolånetaket.

Lån på 70 procent eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år.

Vid 50–70 procent är årstakten 1 procent.

Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet under fem år.

Blir du till exempel långtidssjuk eller arbetslös kan bankerna göra tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Bostaden får omvärderas högst var femte år eller vid avsevärd förändring.

Om kontrakt om ny bostad skrivs före den den 1 juni omfattas lånen inte av de nya amorteringsreglerna även om lånen tas senare.

Källa: Källa: Finansinspektionen