ANNONS

Rekordsvårt att hitta villa i Danderyd

Carina Högström är en av de få lyckliga som har lyckats i jakten på en villa i Danderyd. För tre veckor sedan flyttade hon tillsammans med man och barn till Nora.
Carina Högström är en av de få lyckliga som har lyckats i jakten på en villa i Danderyd. För tre veckor sedan flyttade hon tillsammans med man och barn till Nora.
Många söker villor i Danderyd, men få är till salu.
Många söker villor i Danderyd, men få är till salu.
ANNONS

God hälsa och en stark privatekonomi gör att många bor kvar i sina Danderydsvillor även på ålderns höst. Något som gör att rekordfå villor finns ute till försäljning.

– Vi har flera hundra familjer som köar, säger Anders Martin, mäklare hos Skandiamäklarna.

Samtliga mäklare som Mitt i Danderyd pratar med ger samma bild. Antalet villor till försäljning minskar stadigt. Något som även får stöd i statistiken. För fyra år sedan, under hösten 2011, la bostadssajten Hemnet varje vecka ut i snitt nästan tio villor till försäljning i Danderyd. Sedan dess har snittet stadigt minskat. Den här hösten har i snitt fem nya villor lagts ut på Hemnet varje vecka och inte sällan är det, enligt en mäklare, dödsbon och skilsmässohus.

– När Fredrik Reinfeldt plockade bort fastighetsskatten blev det billigare för dem som bor i villa att bo kvar. I stället har folk kunnat betala av sina lån och kunnat välja att stanna i stället för att flytta. De ekonomiska incitamenten för att flytta är nästan obefintliga. Många har betalat av sina lån och har råd att köpa in den hjälp de behöver, som snöskottning och annat likvärdigt, säger Anders Martin.

En som har varit med och lyckats i den hårda konkurrensen är Carina Högström, 43. För tre veckor sedan flyttade hon tillsammans med maken Stefan och deras två barn in i sin nya villa i Nora.

– Vi har hobbysurfat lite på Hemnet i några år och man kan väl säga att vi hade lite tur i budgivningen med budgivare som drog sig ur. Villan var ett dödsbo som stått tomt ett tag, säger Carina.

Danderyds befolkning år åldrande. Medelåldern stiger i takt med att människor håller sig friskare och många bor gärna kvar i villan så länge det är möjligt. Något som givetvis leder till en långsam rotation av husägare och att kön av villiga köpare växer.

– Det är inte enbart positivt att man väljer att göra så, sett till bostadsmarknaden i stort. Vill du flytta ifrån villan kan det vara svårt att hitta ett vettigt alternativ. Många har gjort stora vinster på boendet, men när du ska sälja försvinner 22 procent av vinsten i skatt vilket kan tvinga dig att ta nya lån om du vill flytta till en trea eller fyra i området eller mer centralt, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

I skrivande stund finns det 18 villor till salu på Hemnet. Enligt svensk mäklarstatistik är kvadratmeterpriset för en villa i kommunen 62 309 kronor.

ANNONS

– Eftersom det även är ont om lägenheter och andra typer av boenden blir rörligheten på bostadsmarknaden väldigt låg. Det blir ett problem för de som vill göra en förändring. Det kan också bli problem för företag som vill hitta boenden i närheten åt anställda med speciella kompetenser. Det i sig kan göra det svårt att hitta rätt personal och därmed blir det en negativ effekt för hela landet, säger Ingela Gabrielsson.

Hon hoppas att det ökade bostadsbyggandet över tid ska få fart på rörligheten på marknaden.

– En annan lösning vore att försöka samordna fastighetsskatten och flyttskatten bättre – och då tror jag främst på lättnader i flyttskatten, säger Ingela Gabrielsson.

Fakta

Nyinkomna villor de senaste fem höstarna

Snittantal nyinkomna villor i Danderyd på Hemnet perioden vecka 31 – vecka 44.

2011: 9,92

2012: 8,58

2013: 7,75

2014: 5,67

2015: 5,17

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.