ANNONS

Rekoringar en ny folkrörelse – med lokal och närodlad mat

Rekoring, Port 73, Handen, Patrizio Gliori, Anna Sundberg
Norra Söderbybon Patrizio Gliori har beställt rökt killingstek och killingkorv av getbonden Anna Sundberg. De möts på en parkering i Handen.
På kort tid har rekoringar växt till en folkrörelse. Hundratusentals svenskar har anslutit sig, för att sälja och köpa lokal och närodlad mat.
Mitt i var med när getkött, honung och finskorpor bytte ägare på en parkering i Handen.
ANNONS

Klockan är strax före sex en torsdagskväll i slutet av september. På en parkeringsplats i Handen svänger getbonden Anna Sundberg in med sin bil. I bagaget har hon rökta killinsgstekar, korv och getfällar.

Snart dyker också Patrizio Gliori upp. Han kommer för att hämta den beställning som hans fru har gjort, i Facebookgruppen Reko Stockholm Söderort.

– Det här är en kul idé! Jag gillar tanken med lokalt och närproducerat, säger han och kikar nyfiket ner i sin påse med killingstek och killingkorv. En handskakning blir det också.

– Det här är ett stort värde med rekoringarna – mötet mellan den som producerar maten och den som köper den. Distansen är ofta för stor, säger Anna Sundberg.

350 000 medlemmar

Det var hon som startade Facebookgruppen, så sent som i våras. Den är en del av en folkrörelse, som fått 350 000 medlemmar i Sverige på bara några år. Rekoringen heter rörelsen, som grundades i finska Österbotten 2012, av en köttbonde som ville få bättre kontakt med konsumenterna.

Rekoring Port 73, Handen. Maria Sandström med sonen Elliot Sandström. De har beställt både honung, killingkorv och rökt killingstek.

”Det är andra gången vi är här. Den här gången köpte vi honung, korv och rökt stek. Förra gången köpte vi fläskkött, ost och killingskinn”, berättar Maria Sandström som kom till parkeringen med sonen Elliot. Hon fick reda på vad en rekoring är via sitt Facebookflöde. Foto: Hanna Lilja

Konceptet (se artikellänk nedan) spred sig snabbt till flera länder. I Sverige bildades den första rekoringen 2016, men rörelsen tog fart först 2017. Då gav Jordbruksverket Hushållningssällskapet uppdrag att främja den, för att gynna småskaliga matproducenter och öka kontakten mellan dem och deras kunder.

– Ett viktigt syfte är att ta bort mellanledet. Det ger oss större chans att bli lönsamma. Det vi säljer är inte alltid billigare än i butikerna, ibland är det dyrare. I gengäld är transparensen är större, säger Anna Sundberg.

ANNONS

Intresset växer i länet

Den här kvällen har flera producenter fått förhinder, så det är en liten skara som möts på parkeringen. Småföretagaren Jenny Andersen Salomonsson delar ut biscottis och marmelad medan skogsägaren Charlotte Egman förser sina kunder med honung.

– Jättebra! Jag gillar tanken på att kapa mellanhänder, säger Britt-Marie Svensson, som besöker sin första rekoring och åker därifrån med flera burkar honung.

Rekoring Port 73, Handen, Britt-Marie Svensson

Britt-Marie Svensson läste om rekoringar i en tidning och föll genast för idén. Inför sitt första besök beställde hon honungsburkar.  Foto: Hanna Lilja

I Stockholms län finns färre rekoringar än på många andra håll i landet, men intresset för dem växer just nu stort. Anna Sundberg ser sig som pionjär.

– Vi kämpar för att få rekoringarna att växa, och samarbetar med varandra. Just nu händer det mycket! Vissa ringar har fått riktig fart och det är jätteroligt, säger hon.

Så här går du med i en rekoring – och så här fungerar den

Rekoring Port 73, Handen, Anna Sundberg

Getbonden Anna Sundberg har en gård i Gladö kvarn

Rekoring Port 73, Jenny Andersen Salomonsson

Sorundabon Jenny Andersen Salomonsson driver Fru Jenny’s Hantverk & Skafferi.

Rekoring Port 73, Handen, Charltote Egman.

Charlotte Egman äger skog i Sörmland, och odlar honung där.

Rekoring Port 73 i Handen. Honung från Charlotte Egman.

Honung från Charlotte Egmans biodling.

Fakta

Här finns rekoringar i Stockholms län

Namnet på varje ring är också namnet på Facebookgruppen:

*Reko Stockholm Söderort, ojämna torsdagar, kl 18–18.30, parkeringen vid Handens sjukhus.

*Reko Stockholm Österåker, jämna måndagar kl 18–18.30 , infartsparkeringen vid Mejselvägen i Åkersberga.

*Reko Stockholm Liljeholmen, jämna onsdagar kl 18–18.30, Årstaängsvägen 13.

*Reko Stockholm Gärdet, jämna torsdagar kl 17–17.30, parkeringen Värtavägen/Tegeludddsvägen.

*Reko Stockholm Norrort, ojämna tisdagar kl 17.30–18, Ica Maxis parkering i Häggvik.

*Reko Stockholm Bro är i startgroparna, med utlämning i Bro centrum. Mer info på Facebook.

*Reko Sigtuna. Ojämna torsdagar kl 18, busstorget i Gamla Sigtuna eller Pinbackshallen i Märsta.

Reko-ring Järna. Onsdagar kl 17.30-18, Icas parkering vid Klockartorget (varannan vecka eller en gång/månad, se Facebook).

Reko Norrtälje. Ojämna onsdagar kl. 18:15-18:45 Ica Flygfyrens personalparkering.

Förändringar av platser kan förekomma, titta på Facebook innan du ger dig i väg.

Värt att veta: De kunder som vill samåka till rekoringarna kan gå med i Facebookgruppen Samåkning Reko.

Källa: Hushållningssällskapet, Rekoringarna