ANNONS

Premiär för rekoringen i Solna – trots coronatider

Rekoringen premiär i Skarpnäck.
Så här såg det ut vid premiären för Reko Stockholm Linje 17, i Skarpnäck, i december. Drygt tio andra rekoringar finns i länet.
Rekoringarna fortsätter med sina populära matutlämningar i länet, trots coronakrisen.
Den 26 mars är det premiär i Solna.
– Nu är det viktigare än någonsin att stödja lokala matföretagare, säger Linda Lönnqvist, ansvarig flera av ringarna.
ANNONS

Rekoringarna blir allt populärare i Stockholm. Genom dem möter lokala matproducenter sina kunder på parkeringar runt om i länet. Under en livlig stund byter mängder av varor ägare – allt från basvaror som ägg,  mjölk,bröd och pasta till getkorvar, delikatessostar, sylt, svamp och marmelad.

Tiotusentals stockholmare är medlemmar i rekoringarna. Och verksamheten fortsätter, trots coronasmittan. Det blir till och med en premiär – i Solna. Här blir det utlämning för första gången den 26 mars. Platsen är utanför Skatteverket vid Solna strand, tiden klockan 19.15–19.45.

– Vi blir aldrig så många som 500 personer så den begränsningen berör inte oss. Dessutom sker utlämningarna utomhus och går snabbt. Matproducenten lämnar bara över en påse till kunden, så det går att vara försiktig och hålla avstånd, säger Linda Lönnqvist.

Över tio rekoringar finns i länet

Hon är administratör för Reko Stockholm Sollentuna, Reko Stockholm Vällingby och nystartade Reko Stockholm Bromma Solna. I länet finns dessutom Reko Stockholm Österåker, Reko Stockholm Söderort, Reko Stockholm Liljeholmen och Reko Stockholm Gärdet, REKO Stockholm Linje 17, Reko Stockholm Bro, Reko Sigtuna, Reko Norrtälje och Reko-ring Järna. De samarbetar tätt med varandra,

Rekoringen i Österåker.

Linda Lönnqvist (till höger) på plats vid rekoringen i Österåker i oktober 2019. Intill står Lina Valentin Kramar som startade rekoringen här.  Foto: Åsa Sommarström

– Vi som är administratörer har gemensamt kommit överens om att fortsätta med verksamheten. Nu är det viktigare än någonsin att stödja lokala matföretagare, säger Linda Lönnqvist som själv driver Lönnqvists Skafferi, med bas i Vallentuna.

Livsmedelsstrategi för länet

I höstas antog länsstyrelsen Stockholms läns livsmedelsstrategi. Den innebär en strategi för att stärka livsmedelsproduktionen i länet. Trots att en femtedel av Sveriges befolkning bor i Stockholms län finns nämligen bara 3 procent av jordbruksmarken och jordbruksföretagen här, och det gör regionen sårbar.

– Strategin innebär att vi ska bli mer självförsörjande i länet. Det är också ett av syftena med rekoringarna – och i sådana här tider upptäcker man hur viktigt det är, säger Linda Lönnqvist.

ANNONS

Beslutet kan ändras

Hon betonar att beslutet att fortsätta med rekoringarna kan ändras om myndigheterna skärper sina förhållningsorder.

Den som vill vara med vid utlämningar kan gå in på rekoringarnas Facebooksidor och se var och när de äger rum. Vill man köpa något beställer och betalar man i förväg, via Facebooksidan.

Rekoringar lockar tusentals stockholmare – med närodlad mat

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.