Rektor åtalad för förskingring

En före detta rektor för en Nackaskola åtalas för att ha förskingrat pengar.

– Det är beklagligt att en rektor kan göra så här, säger stadsjuristen Helena Meier.

Efter att en rektor för en skola i Nacka slutat upptäckte kommunen att ett konto som tillhörde skolan var tömt på pengar.

– Vi gjorde en utredning och den ledde fram till att vi lämnade in en polisanmälan, säger Nackas stadsjurist Helena Meier.

Åtalet om grov förskingring mot den före detta rektorn gäller brott begångna mellan december 2006 och mars 2009.

Enligt åklagaren ska mannen vid flera tillfällen ha tagit ut pengar från ett bankkonto som tillhörde skolan och behållit pengarna själv.

Sammanlagt ska mannen på det viset ha kommit över 667 694 kronor.

– Jag anser att han missbrukat sin förtroendeställning som rektor och det kan ha betydelse för straffmätningen. Jag har inte bestämt än vad jag kommer att yrka på, men han riskerar fängelse, säger kammaråklagaren Anita Kjellén.

Enligt Helena Meier ägde skolan ett eget bankkonto i strid mot kommunens regler.

– Vi har ett enda konto hos Nordea som alla verksamheter i kommunen använder för transaktioner. Hur och varför det här kontot startats vet vi inte. Det öppnades innan han tillträdde som rektor, men det fanns inga transaktioner på kontot förrän efter att han börjat, säger hon.

Det mystiska kontot har nu avslutats av kommunen. Åklagaren hävdar att rektorn kommit över pengar genom att göra uttag från kontot i form av postväxlar. Sedan har mannen löst in postväxlarna och satt in beloppen på sitt privata konto och på sitt företags konto.

– Han förnekar brott. Han uppger att pengarna använts till skolans verksamhet, men jag har kallat många vittnen för att motbevisa hans invändningar, säger Anita Kjellén.

En del av pengarna ska enligt rektorn ha använts till inköp av datorer.

– Men dessa datorer finns inte på skolan, säger Anita Kjellén.

Kommunledningen är skakad över åtalet.

– Det är beklagligt att en rektor som sitter i en förtroendeställning kan göra så här. Han är inte dömd än, men transaktionerna på kontot skedde i alla fall mot våra regler, säger Helena Meier.