Rektor får gå – men eleverna protesterar

I torsdags samlades elever, lärare och föräldrar utanför kommunhuset för att protestera mot beslutet att ta bort en av Hemmestaskolans rektorer. De vill ha kvar den nuvarande rektorn, Kaj Majuris.

I höst blir tolv skolenheter nio. Detta innebär att tre rektorer ska bort. En av dem som kan mista sin post är Kaj Majuri, som är rektor för Hemmestaskolan 6–9. Enheten ska slås ihop med Hemmestaskolan F–5. Kaj Majuris började som rektor i höstas.

– Vi har ju precis bytt rektor, så det skulle vara skönt om han kunde vara kvar, säger Isabelle Ryd, elevrådsordförande för Hemmestaskolan 6–9.

Det är utbildningsstyrelsen som har beslutat om den nya skolorganisationen som påverkar antalet rektorer. I torsdags hade styrelsen möte. Elever, föräldrar och lärare demonstrerade utanför kommunhuset strax innan mötet började. ”Vi vill ha kvar Kaj, den nuvarande rektorn” skanderade demonstranterna.

– Det skulle ge eleverna lugn och ro om han fick vara kvar, säger Andrea Wegerbrand, förälder till två elever på skolan.

Han tycker att man måste tänka på elevernas bästa i första hand.

Angelica Ekdahl Lundmark, som går i åttan på Hemmestaskolan, var med under demonstrationen. Hon hoppas att protesterna kan påverka beslutet.

– Jag vill inte ha en ny rektor – Kaj är bra, säger hon.

Två elever har även startat Facebooksidan ”Alla vi som vill ha kvar Kaj som rektor på Hemmestaskolan”. Sidan har redan över hundra så kallade likes.

Det finns även en namninsamling på internet. 400 personer som vill ha kvar Kaj Majuris har skrivit under och antalet stiger hela tiden. Nästa vecka ska namninsamlingen lämnas över till Pia Andersen, kommunens produktionschef.

– Vår förhoppning är att kommunen ska ta till sig protesterna och ta intryck av dem, säger Andrea Wegerbrand.

Förra veckan förhandlade kommunen med rektorernas fackföreningar för första gången. Beslutet om vilka som får sluta kommer att tas inom en snar framtid. Under utbildningsstyrelsens möte informerade Pia Andersen om läget.

– Vi berättade att vi i samarbete med facken har lagt ett förslag och startat en förhandling, säger hon.

Till hösten ska Hemmestaskolan F-5, som vi också berättar om på annan plats i tidningen, slås samman med Hemmestaskolan F–9. Djuröskolan och Skärgårdsskolan ska bli en enhet och Ekedalsskolan en enhet tillsammans med Kvarnbergsskolan.

Enligt skollagen får en skolenhet endast ha en rektor.