Rektor säger nej till klimatstrejk på skoltid

Elever på Eklidens skola i Nacka får inte tillstånd till att klimatstrejka på skoltid
Elever på Eklidens skola i Nacka får inte tillstånd till att klimatstrejka på skoltid
Rektorn på Eklidens skola säger nej till ledighet för att klimatstrejka på skoltid.
– Vi har fått frågor från elever om de under skoltid kan åka till klimatstrejken, det har jag inte gett tillstånd till, säger Mats Strandler, rektor.

I morgon fredag hålls en världsomfattande skolstrejk för klimatet, Global strike for future.

 

Elever från olika skolor planerar att strejka.

På Eklidens skola i Nacka har rektor Mats Strandler gått ut med en information till föräldrar, att han inte ger tillstånd till att klimatstrejka:

– Vi har fått frågor från elever om de under skoltid kan åka till klimatstrejken, det har jag inte gett tillstånd till, säger Mats Strandler.

Ser inga skäl till ledighet

Mats Strandler ser inget skäl till att bevilja ledigt just för att klimatstrejka. I mejlet till föräldrarna skriver Strandler:

– Vi som de allra flesta andra ser miljöengagemanget som positivt. Vi ser dock inte att det går att avgöra att just engagemang i miljön ska motivera strejk. Det finns en rad med andra viktiga frågor som skulle kunna vara anledning till strejk, t.ex. förbud för dödsstraff i all världens länder, en större ekonomisk jämlikhet globalt eller internationella åtgärder för de två miljarder människor som fortfarande saknar vatten och sanitet.

Pratade med eleverna

På Eklidens skola har elever tidigare deltagit i klimatstrejker utan tillstånd. Mats Strandler säger att vid de tillfällena har han pratat med eleverna:

– Vi pratade med eleverna, jag försökte att formulera att det var synd att avstå från skolan och att kunskap och forskning är viktigast för att lösa klimatfrågan.

Jag tror inte på sanktioner mot miljöengagemang

Mats Strandler, rektor

Elever som uteblir från lektioner under morgondagen för att klimatstrejka  riskerar inget straff:

– Nej, jag tror inte på sanktioner mot miljöengagemang, säger Strandler.

På Eklidens skola går 830 elever i årskurs 7 till 9.