Vi träffar Linnea Lindquist, även känd som Rektor Linnea, i Humlegården. Hon har under sin tid på Hammarkullsskolan i Göteborg arrangerat sommarskola för hundratals lågstadiebarn.

Nu flyttar hon till Stockholm för att bli biträdande rektor på Husbygårdsskolan.

– Elevunderlaget i Hammarkullen och Husby är liknande. Jag hoppas att vi kan köra igång lovskola för lågstadiebarn i Järva, säger hon.

Tar in lärarstudenter

Även om det inte finns krav på sommaråtgärder för lågstadiebarn, ser Lindquist det som en nödvändighet på grund av den begränsade timplanen.

– Vi kan inte göra så mycket mer på terminen. Därför är sommaren jättebra att använda.

I Göteborg finansierade Lindquist lovskolan med hjälp av Stenastiftelsen och hon använde lärarstudenter för bemanningen. Om möjligheten att få liknande finansiering i Stockholm, säger hon:

– Det blir ju nytt om man ska införa det i en ny kommun, så det går säkert att lösa. Men oavsett vad behöver man hitta sätt att finansiera det på sikt.

"Övertro på lovskolan"

Förra året erbjöd 79 av 143 grundskolor i Stockholms stad sommarskola. Moderaterna har lagt en motion om att utöka sommarskolan från fem till tio veckor och erbjuda den till alla låg- och mellanstadieelever i behov.

– När jag tittade på andra kommuner runt om i landet så fastnade jag för Göteborg och Rektor Linneas arbetssätt, säger Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd.

Emilia Bjuggren (S), skolborgarråd, säger att staden har sökt maximalt av regeringens statsbidrag avsatt för lovskola. Dessa resurser räcker inte för att dubblera sommarskolan på stadens skolor, enligt henne.

Hon tycker att det behövs satsningar på ordinarie undervisning, vilket de prioriterar genom att öka resurserna och höja det socioekonomiska stödet till de mest utsatta eleverna.

– Som Sveriges Lärare själva påpekat finns en stor övertro på lovskolan, och det lärarna vill se är ordentliga satsningar på ordinarie undervisning, vilket vi är eniga i.

Känner sig stolta

Linnea Lindquist understryker vikten av tidiga insatser.

– Om man inte lär sig att läsa på lågstadiet så kommer man inte klara mellanstadiet. Glappet till fyran är väldigt stort, säger hon.

Vad eleverna tycker om att gå i skolan på sommarlovet? Enligt Lindquist känner de sig stolta och utvalda.

– Många har det inte jätteroligt på loven hemma. Föräldrarna kanske har sommarjobb, går på SFI eller sin praktik. Då är det mycket roligare att vara i skolan, säger hon.