Rektor lyckades stoppa falsklarmen

Brandlarmet tjöt ofta dagligen på Akallaskolan fram tills rektor Wolfgang Johansson tog över.

Med sina egna metoder vände han ­kaoset och nu var det två år sedan larmet hördes senast.

För fyra år sedan var Akallaskolan en kaotisk plats. Elever utlöste brandlarmet mer eller mindre dagligen och skolan hade stora problem.

När Wolfgang Johansson tog över hade skolan haft flera rektorer på kort tid och situationen på skolan hade blivit ohållbar. Med hjälp av sina egna metoder lyckades han och personalen bryta den onda cirkeln och få skolan på fötter. Wolfgang Johansson började direkt genom att ta varje övertramp på största allvar.

– Jag kallade direkt till möte med eleven och föräldrarna och tog en diskussion om det som hade hänt.

Steg nummer två var att lyfta fram elever som gjort bra ifrån sig och uppmuntra till gott uppförande.

– Varje termin ger vi ut biobiljetter och stipendier, bland annat till elever som varit goda kamrater eller förbättrat sina studieresultat. Vi delade exempelvis ut biobiljetter till två elever som hade ingripit och stoppat ett bråk i skolmatsalen.

Trots insatserna är bara 63 procent av skolans niondeklassare behöriga för gymnasiet, jämfört med Stockholmssnittet som är 88 procent.

– Det handlar om att vi tar emot extremt många nyanlända och det kan bli svårt att nå studieresultaten till en början. Det är en knepig fråga, men vi jobbar med att stärka upp runt barnen med pedagogiska resurser.

Wolfgang Johansson vill att dörren till rektorsexpeditionen ska stå öppen och säger att han uppmuntrar eleverna till att komma in om de vill prata. Nu får han besök flera gånger om dagen av elever som vill prata om allt från hur de har det hemma till betyg till hur fotbollsmatchtröjorna ska se ut.

I juni förra året beslutades att Akallaskolan och Stenhagsskolan skulle slås ihop. Numera heter skolan Akalla grundskola F-9 och Wolfgang Johansson är fortsatt rektor.

Tack vare ansträngningar och samarbete mellan rektor, lärare, elever och föräldrar är det nu två år sedan elever och personal fick huttra ute på skolgården efter ett falskt brandlarm.

Fakta

490 elever går i Akalla grundskola

Akalla grundskola har 490 elever i årskurs 1–9

Skolan har ungefär 50 lärare.

Skolan är kommunal.

Idrott finns som specialinriktning.

Akalla grundskola F-9 är en sammanslagning mellan Akallaskolan och Stenhagsskolan. Skolorna blev en enhet i juni 2012. I januari 2013 flyttade skolorna in i samma lokaler i Akalla.