ANNONS

Rektorerna på Kärrtorps gymnasium byts ut

De två rektorerna Göran Nilsson och Anna Ceder ska bytas ut efter sommaren.
De två rektorerna Göran Nilsson och Anna Ceder ska bytas ut efter sommaren.
Efter sjunkande elevantal och stark kritik från lärarna meddelades det under ett krismöte i måndags att Kärrtorps två rektorer ska bytas ut.

Nya rektorer ska tillsättas till hösten.

– Det kommer nog behöva vidtas flera åtgärder efter det här, säger gymnasiedirektör Jan Holmquist.
ANNONS

I går hölls ett krismöte kallat av Stockholms stads gymnasiechefer och med samtliga lärare på Kärrtorps gymnasium, som Tidningen Hammarby/Skarpnäck var först med att rapportera om.

Anledningen var att skolan sedan en längre tid tillbaka har haft problem med fallande ansökningar och ett dåligt rykte gällande ordningsproblem. Under hösten 2015 minskade ansökningarna till gymnasiet kraftigt och sökningarna inför terminen 2016 såg ännu värre ut.

Den 15 mars fick Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm ett brev från lärarnas tre fackförbund Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet och Ingenjörerna gemensam sak som starkt kritiserade skolledningen. Man fick även ett brev från en enskild lärare som uttryckte sin oro.

– Det uttryckte en oro att de inte upplevde att stödet från skolledningen i att hantera problembilden på skolan var tillräckligt. Det inte blir sanktioner på handlingar som borde bli sanktioner. Det uppfattas också att det är stökigt på skolan på ett sätt som det inte var tidigare, säger Jan Holmquist.

På mötet under måndagen den 2 maj meddelande Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm och Liz Berg, gymnasiechef med ansvar för söderort att rektorerna Göran Nilsson och Anna Ceder kommer att sluta.

Göran Nilsson skulle ha slutat till sommaren i och med att rektorer anställs på sexårskontrakt, men Anna Ceder hade ytterligare ett år kvar i tjänsten.

– Vi tror att om vi ska göra en mer kraftfull omstart på Kärrtorp tror vi att det är bra om vi har två rektorer som inte har förankring till det här bak i tiden, säger Jan Holmquist.

Flera av lärarna ska under mötet enligt Tidningen Hammarby/Skarpnäck ha uttryckt att de tyckte att två rektorer var för många och att det i stället behövds enbart en. Men Jan Holmquist håller inte med om att det är det som är problemet.

– Vi har många skolor där vi har uppemot fem rektorer. Att sätta sin tilltro till att det är rektorn som ska lösa problemen på en skola är inte rätt, alla måste hjälpas åt. Men sen måste skolledningen ta ett särskilt ansvar och ha samma synsätt på ordningsfrågor, säger han.

ANNONS

Det som händer nu är att två nya rektorer ska rekryteras till hösten, men fram tills dess ska en tidigare gymnasiechef gå in i skolan som extrastöd.

– Den personen tillträder under nästa vecka och får ett särskilt uppdrag att arbeta med vissa elever för att ta tag i problemen, säger Jan Holmquist.

Men tanke på att det varit ett sjunkande dåligt rykte på skolan, tror ni att det kommer bli svårt att rekrytera två nya rektorer?

Nej det tror jag inte, det är attraktivt att vara rektor i Stockholms stad. Det är flera rektorer som kan se det som en fin utmaning, säger Jan Holmquist. Vi tror på Kärrtorp och vi behöver kärrtorp med tanke på den elevutveckling vi kommer att få med nyanlända, säger Jan Holmquist.

Måste flera åtgärder göras än att enbart byta ut rektorerna för att skapa ordning på skolan?

Den nya skolledningen får sätta sig ner och se vilka resurser och kompetens vi har. Men att bara ersätta två rektorer med två nya löser inte särkilt mycket problem. Att eleverna lämnar skolan kan bero på att eleverna inte känner sig sedda. Men det behöver nog vidtas flera åtgärder efter det här, säger Jan Holmquist.

Rektorerna själva ska ha valt att inte närvara på mötet den 2 maj. Lokaltidningen Mitt i har sökt rektor Anna Ceder för en kommentar. Göran Nilsson har valt att inte kommentera och hänvisar till att han inte var med på mötet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.