ANNONS

Rektorn: ”Vi ansåg inte att det var kränkningar”

Lars Hultberg
Lars Hultberg på Skogsängsskolan i Rönninge.
Skogsängsskolan och Salems kommun betalade skadestånd till en elev efter krav från Skolinspektionen – men skolan hävdar själva att man inte gjorde något fel. "Skolinspektionen är för snabba i sin behandling", säger Lars Hultberg på skolan.
ANNONS

Mitt i berättade tidigare i år om att både antalet anmälningar till Skolinspektionen och antal förelägganden ökat i både Salems och Botkyrkas kommuner.

Ett fall rörde Isabell Möllerstens dotter på Skogsängsskolan – ett fall som slutade med att Salems kommun tvingades betala 20 000 kronor i skadestånd till familjen sedan skolpersonal stått för ”upprepad kränkande behandling” utan att rektorn anmälde till kommunen.

Lars Hultberg, fram till nyligen rektor på Skogsängsskolan och nu tillfordnad biträdande rektorer, tycker dock inte att skolan gjort något fel.

– En elevassistent hade tagit ett hårt tag om en kille i åttan i vår foajé och brukade mer våld än vi kunde acceptera. Han fick gå men det hade alltså inte speciellt med denna flickas klass i skadestånds-fallet att göra, säger Lars Hultberg.

Men hur ser du på att en annan lärare ständigt skrev upp flickans namn på tavlan och fick klassen att högljutt tillrättavisa henne i grupp?

– Det kan ju vara en kollektiv felaktighet från lärarens sida. Men det var flera elever som upplevde att de inte fick berömmet de förtjänade, inte bara denna flicka. Men vi anser inte att det var tillräckligt för en kränkningsanmälan. Jag menar att flickan var relativt obstinat och vägrade göra saker. Hon stred mot vuxenvärlden och fick visst stöd av sina föräldrar. Det var en svår situationen även för pedagogen, säger Lars Hultberg.

Lars Hultberg är runt 70-strecket och har arbetat som skolledare i 35 år i olika kommuner. Han säger att fallet på Skogsängsskolan är det första vitesföreläggandet han någonsin fått.

ANNONS

Och han är inte helt nöjd med utfallet.

– Det var en ganska arbetsam klass, säger han.

Lars Hultberg

– Ibland högaktar jag och beundrar de lärare som jobbar med de yngre barnen, fortsätter han.

Vi i nyhetsmedia får ta på oss ett visst ansvar i anmälningarna till Skolinspektionen ökar, tycker Lars Hultberg.

– Jag ser sällan massmedia rapportera att du först ska ta upp problemet med skolan, kommunen eller rektorn, säger han.

Lars Hultberg är även kritisk mot Skolinspektionens sätt att kommunicera med skolan.

– Skolinspektionen har krävt oss på totalt 11 olika brev och skrivelser om just denna flicka. Varför kan inte någon från Skolinspektionen prata med oss i stället?

Men ni betalade ju skadeståndet?

– Summan var ju så liten. Och vi blev av med situationen på det sättet. Jag anser inte att detta fall utgjorde grund för vitesföreläggande.

Isabells dotter har sedan tidigare bytt skola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.