Rektorn: ”Vi ska prata med barnen om lappen”

Björnbodaskolan och Torparmors förskola
Björnbodaskolan och Torparmors förskola
Björnbodaskolan
Björnbodaskolan.
Torparmors förskola.
Torparmors förskola.
Lappar i Vinsta och Kälvesta uppmanar flickor att posera lättklädda. Nu ska personalen på Björnbodaskolan diskutera hur de ska prata med barnen om det.
– Barnen är upprörda, säger Carina Lucas, rektor.

Tidigare i dag kunde Lokaltidningen Mitt i rapportera att lappar som uppmanar flickor mellan fem och tolv år att möta upp en fotograf vid en förskola i Vinsta satts upp. Flickorna ska enligt lappen få upp till 200 kronor i ersättning om de poserar med – eller utan – kläder.

Minst en lapp har enligt uppgifter till Mitt i hittats i närheten av Björnbodaskolan i Kälvesta.

– Det var en förälder som kom med en lapp hit till oss, så vi har anmält detta till polisen, säger Carina Lucas, rektor på Björnbodaskolan.

Hon fick kännedom om lapparna i dag, måndag.

– Det jag har märkt hittills är att barnen är upprörda. De har hört det av andra barn, som har hört det av vuxna, säger Carina Lucas, som inte vet om all personal ännu känner till det hela.

Nytt fenomen för Björnboda

Nu ska personalen prata om hur de ska hantera händelsen.

– Vi får se hur vi hanterar det, det beror på barnens frågor. Vi pratar ju generellt om liknande saker, speciellt vad gäller internet. Men att någon har satt upp sådana här lappar, det är ett nytt fenomen för oss, säger Carina Lucas.

Ett är säkert – personalen kommer att prata med barnen på ett eller annat sätt.

– Vi måste informera om det här, och då gäller det att tänka till när det gäller hur vi går ut med det inför barnen. Det gäller att man gör det på ett bra sätt för att inte skapa ännu mer oro, säger Carina Lucas.

Torparmors förskola också utsatt

Lappen ska även har suttit uppsatt på andra platser i Vällingby. På lappen står det att barnen kan träffa fotografen under vissa tider vid Torparmors förskola i Vinsta och i närheten har även en lapp hittats.

– Det som vi känner till är att en granne här har visat oss en lapp, säger Katarina Lönnberg, förskolechef på Torparmors förskola i Vinsta.

De har inte satt in några speciella åtgärder.

– Vi har ju sedvanlig uppsikt. Vi är lika upprörda som alla andra och har pratat om detta i vår styrelse och med all personal. Självklart håller vi koll, men det gör vi ju alltid, säger Katarina Lönnberg.