Strax efter att skoldagen börjat på onsdagen blev en elev skjuten inne på skolan av en annan elev. Den skottskadade eleven fördes till sjukhus och har opererats. Enligt rektorn ska eleven inte få några bestående men.

Eleven som misstänks för dådet har anhållits, misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

Många oroliga föräldrar kom till skolan på onsdagsförmiddagen och hämtade hem sina barn. Men på torsdagen var det många barn som kom tillbaka till skolan.

– En majoritet av eleverna var på skolan i dag. Jag förstår att en del vårdnadshavare känner en osäkerhet kring att skicka sitt barn till skolan, det har jag full förståelse för. Men det stora flertalet förstår också att det är viktigt att komma tillbaka, säger Kaj Majuri, rektor för Trångsundsskolan.

Men det har inte varit någon vanlig skoldag.

– De har bara samlats i sina mentorsgrupper, det har inte varit någon vanlig undervisning. De har inte övat på franska verb, säger Kaj Majuri.

Han beskriver stämningen på skolan som stöttande och dämpad.

– Det finns så klart en oro bland personalen. Det otänkbara har hänt och en trygghet har slagits i spillror. Man tänker att Trångsundsskolan är en trygg skola där sånt här inte kan hända och så händer det ändå. Det kastar omkull mångas tillvaro och skapar oro. Den försöker vi möta genom att det finns trygga och kloka vuxna på plats, säger Kaj Majuri.

Mycket stöd på skolan

Ett 20-tal kuratorer och psykologer har varit på Trångsundsskolan under dagen.

– Vi har stärkt upp i varje klass, framför allt på högstadiet och i de klasser som vi tror kan ha påverkats mest, med kuratorer och psykologer, säger Semira Wikström, skolchef för östra Huddinge.

Hon säger att man haft stöd av erfarenheterna från Östra grundskolan efter att en elev på den skolan skjutits ihjäl i Skogås centrum.

– Det är två väldigt olika händelser, men vi har haft mycket stöd av det som arbetades fram där. Krisgruppen tog fram ett gemensamt manus så att alla lärare och mentorer var trygga i vad som skulle sägas till eleverna. Sedan anpassades det utifrån olika åldrar, säger Semira Wikström.

Skoldagen avslutades efter lunch, men de elever som ville vara kvar erbjöds samtalsstöd.

Ska utredas

Trångsundsskolan har i vanliga fall mobilförbud, men det har man hävt tillfälligt.

– Vi har lättat på det under torsdagen och fredagen ifall mamma och pappa kanske vill skicka ett sms och kolla hur det är, säger Semira Wikström.

Krisgruppen kommer att fortsätta träffas varje dag och elever personal kommer att erbjudas extra stöd från kurator och psykolog så länge det behövs.

Dagen efter dådet väcks frågor kring skolors säkerhet och om att elever borde kunna visteras. Den kvardröjande frågan är; hur kunde det här hända på en skola?

– Vi har inte lagstöd att gå igenom elevers skåp eller väskor. Vi får bara göra det vid misstanke om att det finns ett olagligt föremål, säger Semira Wikström.

Kommer ni att utreda om skolan hade kunnat göra något för att förhindra det som hände?

– Ja, absolut. Vi kommer att titta på om vi kunde ha gjort mer och vad vi kan göra framåt.