ANNONS

Rektorn om förbudet: ”Bara positivt att säga”

Tungelsta skolas rektor Anna Alvring menar att mobilförbudet på skolan bara inneburit positiva reaktioner hittills
Tungelsta skolas rektor Anna Alvring menar att mobilförbudet bara gett positiva reaktioner
Anna Alvring, rektor på Tungelsta skola.
Anna Alvring, rektor på Tungelsta skola.
Busschauffören stoppades på en gata norra Jordbro.
Mobiltelefonerna samlas numera in på morgonen på Tungelsta skola.
En insändare från en anonym elev om att Tungelsta skola infört totalt mobilförbud för eleverna skapade stort engagemang på Mitt i Haninges facebook-sida i veckan. Nu ger rektorn Anna Alvring sin bild.
ANNONS

47 kommentarer och 139 reaktioner i skrivande stund. Insändaren om mobilförbudet på Tungelsta skola skapade rejäl dikussion på Mitt i Haninges facebook-sida i veckan.

Vi frågade rektorn Anna Alvring hur skolan resonerat i frågan. Hon betonar att det är för högstadieeleverna man börjat samla in mobilerna, något man sedan tidigare gjort för de yngre eleverna.

– Vi har bara positivt att säga om införandet. Föräldrar har hört av sig och är positiva, och elever vittnar om att de nu umgås mer under raster vilket de tycker är mycket positivt, säger Anna Alvring till Mitt i.

Insändarskribenten menade att det var ett problem att skolan saknade synliga klockor i lokalerna, vilket gjorde mobilförbudet ännu svårare.

Enligt Anna Alvring håller man på att ta fram synliga klockor på skolan.

– Och inköp av fler sällskapsspel och annat till rasterna, allt utifrån önskemål från eleverna. Självklart behöver vi fortsätta prata med elever i elevråden och klassråden hur man hanterar mobilen under skoldagen. Arbetsro, trygghet och kunskaper är i fokus i skolan och vi vill gärna diskutera med eleverna om hur vi tillsammans når detta, säger Anna Alvring.

Bland kommentarer då? Jo, de de flesta i kommentarsfältet på vår facebook-sida tycker skolan reagerat helt rätt.

Här är ett urval av kommentarerna:

Det bästa för barnen o kunskapsintaget! Så här har de gjort flera år i en annan av Haninges skolor”, skrev Suzanne Häggström.

ANNONS

”Perfekt, nu väntar vi bara att privata telefoner/samtal tas bort från arbetsplatserna”, skrev Johnny Larsson.

”Varför skulle man inte kunna passa tiden till lektionerna för att man blivit fråntagen mobilen? Skaffa en vanlig hederlig klocka vet ja! Mobiler hör inte hemma på lektionerna!”, skrev Sonja Swartlinger.

”Tycker det är fantastiskt bra. Har barn där, det är inga som helst konstigheter”, skrev Moa Engström.

”Klokt av en skola att våga fatta ett beslut i frågan och inte tillåta mobbing”, skrev Anna Holmqvist.

Men alla var inte överens.

”Jag går i Tungelsta skola och det har inte blivit någon skillnad alls på rasterna/ lektionerna nu när skolan tar mobilerna hela dagen. Bättre innan, när vi lämnade in på lektionen och fick tillbaka dom efter, onödigt att lyssna på alla andra och inte eleverna, jag lovar att majoriteten av eleverna gillar inte regeln alls!”, skrev eleven Robin.

”Under lektionstid är det självklart att mobilen inte ska användas. Men ta ifrån barnen resten av dagen, nej! Det är upp till var familj att bestämma själv!”, skrev Rina Krieg.

”Onödigt. Det är väl bättre att barnen lär sig när och hur det är acceptabelt att använda mobilen. Förstår att många skriker hurra, det är ju lockande att måla allt svart-vitt, men en mer nyanserad lösning vore bättre för barnen”, skrev Mia Letfors.

”Klart det ska vara mobilförbud på lektionen men kräver en skola att den ska lämnas in vid skolstart är det egenmäktigt förfarande”, skrev Petra Wallenberg.

Vad tycker du? Tyck till i ämnet – eller i ett helt annat ämne! Skriv din debattartikel eller insändare här!