Rektorn kan få stanna trots dom

Åva gymnasium; Täby; Täby kommun;
Lennart Krantz har varit kvar som rektor på Åva gymnasium sedan misshandeln i februari.
En Åva gymnasiums rektorer dömdes i torsdags för att ha misshandlat en elev på skolan.

Rektorn tog ett grepp runt elevens nacke. Flera elever och lärare blev vittnen till händelsen.

Det var under ett framträdande i skolans aula i februari som den dåvarande eleven misshandlades. Flera elever pratade och skrattade vid flera tillfällen under föreställningen. Till slut fick skolans rektor Lennart Krantz nog och reste sig för att säga åt eleverna.

Lennart Krantz tog ett tag kring elevens axlar och nacke och höll greppet i ungefär fem sekunder, uppger både rektorn och eleven. Under rättegången i Attunda tingsrätt uppgav eleven att greppet gjorde ont och att han fick svårt att andas.

Händelsen polisanmäldes och gick senare till åtal. I torsdags dömdes Lennart Krantz för misshandel och ska betala 25 000 kronor i dagsböter. Rätten skriver att misshandeln ska bedömas som ringa. En nämndeman var skiljaktig och ansåg att åtalet skulle ogillas.

– Domen talar för sig själv, säger elevens pappa, som inte vill kommentera händelsen ytterligare.

Tingsrättens bedömning kom att handla om var på eleven Lennart Krantz tog sitt grepp och ifall han medvetet ville skada eleven. Rektorn själv menar att han greppat eleven om axlarna, och att hans händer eventuellt kan ha glidit upp mot nacken när eleven försökte röra på sig.

Eleven har visat upp flera bilder på sin nacke och hals efter händelsen som visar röda märken.

I domen står att läsa att hur Lennart Krantz än har hållit sina händer runt elevens axlar och nacke har greppet lett till skador och obehag. Rektorn måste också ha förstått att hans hårda grepp skulle orsaka smärta, menar tingsrätten.

Lennart Krantz menade under rättegången att han tog tag i eleven för att ett bråk skulle kunna ha uppstått annars. De uppgifterna har dock inte fått stöd i några andra vittnesmål.

Lennart Krantz har inte velat kommentera misshandelsdomen, utan hänvisar till kommunens utbildningschef Henrik Mattisson.

Lennart Krantz har varit kvar som rektor på skolan sedan februari, och Mattisson utesluter inte att han fortfarande kan vara det.

– Han har fortsatt att fungera bra i sin roll som rektor sedan händelsen, säger han.

– Vi bedömde att situationen var berättigad enligt reglerna om tillsynsplikt. Det är alltid en fråga om att upprätthålla ordningen för andra elever, men nu har vi en dom som vi måste få tid att diskutera, fortsätter han.

Kan du alltså tänka dig att ha kvar en rektor som är dömd för att ha misshandlat en av skolans elever?

– Det måste vi få återkomma till längre fram. Vi behöver tid för att diskutera den här domen.

Lennart Krantz advokat vill inte kommentera domen. I fredags eftermiddag var det inte klart om domen ska överklagas.

Fakta

Får ingripa fysiskt enligt skollagen

Skolpersonal har rätt att ingripa fysiskt för att upprätthålla säkerhet och ordning för skolans elever.

Tillsynsplikten regleras i skollagen.

Fysiska ingripanden som bedöms som misshandel är aldrig försvarliga enligt tillsynsplikten. Även om misshandeln bedöms som ringa.

Källa: Attunda tingsrätt