Rektorn på Kevingeskolan slutar: ”Jag har trivts mycket bra”

Rektor för Kevingeskolan Lena Ländin. skola, danderyd,
Rektorn för Kevingeskolan, Lena Ländin, slutar efter fyra år.
Lena Ländin slutar som rektor för Kevingeskolan. Det meddelade hon till föräldrar i veckan.
– Vi har påbörjat en resa tillsammans och den resan kommer att fortsätta, men nu med en annan kapten vid rodret, säger hon.

Efter fyra läsår som rektor för Kevingeskolan väljer nu Lena Ländin att sluta. Hon är den andra rektorn på en kommunal skola i Danderyd som säger upp sig denna vecka.

I går kunde Mitt i berätta att även rektorn för Enebybergs skolor, Åsa Strand, har sagt upp sig.

– Att jag nu väljer att byta, det handlar om att jag tar på mig ett annat uppdrag i en F-9 skola i Sollentuna. Jag får en större utmaning där då det är hela spannet i grundskolan, säger Lena Ländin till Mitt i.

Lena säger också att hon har trivts bra på Kevingeskolan och att skolan har gjort ett stort utvecklingsarbete under hennes fyra år som rektor.

– Jag är imponerad av den nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling och ökad kompetens som finns hos skolans personal, i syfte att bli ännu bättre för våra elever. Jag är också mycket stolt över och imponerad av alla våra fantastiska elever.

Danderyds ekonomi

Danderyds skolor kan få skära i olika delar av verksamheten för att få en budget i balans. Men det är inte det som är huvudskälet till Lena Ländins beslut att byta kommun.

– Jag har fattat mitt beslut innan vi har fått ett beslut om vilka nedskärningar som kan bli av i och med det ekonomiska läget. Det här bytet hade jag gjort i vilket fall, säger Lena Ländin.

Efter att Lena meddelade föräldrar är det flera som har hört av sig till henne.

– Många föräldrar tycker att det är tråkigt eftersom det är en stabil och bra verksamhet. Men jag tror att alla förstår att jag ska göra allt jag kan för att förbereda för nästa läsår.

Rektorer sökes till Danderyd

Nu står två kommunala skolor utan rektorer till höstterminen och arbetet med att söka nya har redan börjat.

Maria Weståker är verksamhetschef för skolorna i Danderyd meddelar att hon kommer att gå ut med annons förhoppningsvis redan i veckan.

– Jag kommer att ta ansvar för att rekrytera bra rektorer till både Enebybergs skolor och Kevingeskolan. De är bra skolor med bra resultat så förutsättningarna bör vara goda. Hittar vi inga bra rektorer får vi lösa det tillfälligt tills vi hittar någon, säger Maria Weståker till Mitt i.

Att Danderyds ekonomi är hårt ansatt är vida känt. Vilka nedskärningar som skolorna kommer att behöva göra är inte klubbat.

– Det är ett tufft läge och vi har lämnat förslag men sedan är det inte vi som tar beslutet. Oavsett är det fortfarande väldigt bra skolor och klasserna är inte för stora i Danderyd idag, säger hon.

Även kommunens bildningsdirektör, Johan Harrysson, har i veckan sagt upp sig efter ett år på posten.