ANNONS

Rektorn: ”Lärare får bära ut elever i nödvärn”

Farsta grundskolas rektor Cathrine Sahlsten hävdar att läraren agerade i nödvärn.
Farsta grundskolas rektor Cathrine Sahlsten hävdar att läraren agerade i nödvärn.
Rektorn på Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser, Cathrine Sahlsten menar att läraren agerade i nödvärn. Samtidigt påpekar hon att skolan jobbar för att avvärja allt våld.
– Elever ska inte bli vittnen till våld inne på lektioner, säger hon.
ANNONS

När Mitt frågar Cathrine Sahlsten, rektor på kritiserade Farsta grundskola/Adolf Fredrik musikklasser, varför en av hennes lärare brottats med sin elev tror hon först inte riktigt på uppgifterna.

– Det låter helt, nej, det har jag svårt att tro. Jag vet att det har varit en incident där en elev gått in på en lektion och stört och då har läraren avvisat honom, säger Cathrine Sahlsten.

Vad hände enligt läraren?

– Man ber eleven gå ut, upprepade gånger, sedan måste man fösa, liksom leda och motivera eleven att gå ut.

Användes våld?

– Jag kan inte svara på den frågan men vi arbetar inte med våld i den här skolan, vi jobbar med relationer och samtal.

Det finns en film från händelsen.

– Jag har pratat med läraren men inte sett någon film. Om det funnits en film hade jag direkt tittat på den men jag har inte sett den.

Den film Mitt i har tagit del av visar hur läraren lyfter upp eleven nära skrevet, brottas med honom och låser fast hans huvud i ett nackgrepp.

ANNONS

– Jag har hört en version. Men man får inte filma på lektionerna. Mobiltelefoner samlar vi in, men jag vill inte kommentera mer innan jag sett filmen.

Versionerna går isär

Dagen efter säger rektorn att läraren agerat i nödvärn. Eleven ska enligt henne ha utvisats ur klassrummet två gånger efter att ha viftat med en pall och förstört andra elevers arbeten.

– Det känns jätteotryggt där inne såklart. Sedan går eleven in i lektionssalen bredvid och sparkar mot en annan lärare och då går den första läraren in och lyfter ut eleven, säger Cathrine Sahlsten.

Pojken själv ger en annan bild av hur det gått till. En bild som får stöd av en annan elev som Mitt i pratat med.

Enligt dem gick han in i klassrummet för att säga hej till några kompisar varpå läraren säger åt honom att lämna rummet. När han säger nej tar läraren tag och börjar rycka i honom för att till slut lyfta ut honom i skrevet, förklarar eleven.

Vi måste avvärja allt våld

Cathrine Sahlsten, rektor

Det ska, enligt eleven, ha gjort honom så pass arg att han tar sig in i klassrummet igen och börjar bråka med läraren varpå en till lärare kommer och håller fast honom.

Rektorn Cathrine Sahlsten säger att skolan nu ska utreda händelsen.

– Vi kommer utreda och dokumentera i kommunens säkerhetssystem och utarbeta handlingsplaner med fokus på elevens skyldighet att följa ordningsregler och lärarnas order.

Enligt Skolinspektionens jurist är våld inte en acceptabel utvisningsmetod.

– Jo, lärare får bära ut elever i nödvärn. Elever ska inte bli vittnen till våld inne på lektioner, vi måste avvärja allt våld.

I ett mejl som Mitt i tagit del av beskriver pappan händelsen i detalj, och hänvisar till den film som skickats till honom av en annan elev. Mejlet är daterat 3 oktober och adresserat till både rektorn Cathrine Sahlsten och hennes vicerektor.

Den 12 oktober får pappan svar av Cathrine Sahlsten som då själv nämner filmen.

Så du visste om filmen?

– Ja, men det kan vara mycket prat, inte alltid sådant stämmer. Det är därför vi försöker göra vår egen utredning.

Artikeln är uppdaterad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.