Min lokala hjälte

Rektorn om skolket: Vi behöver bli bättre

Johan Klintberg är rektor på Vallentuna gymnasium.
Johan Klintberg är rektor på Vallentuna gymnasium.
Skolk blir en huvudfråga till höstterminen på Vallentuna gymnasium.

Det försäkrar skolans rektor efter att en rapport visat att 30 procent av kommunens gymnasielever fått indraget studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro.

– Det är jättetråkigt att det ser ut så här. Samtidigt är det så att vi följer regelverket strikt och det räcker med 4-5 timmars frånvaro i månaden för att studiebidraget ska bli indraget, säger Johan Klintberg som är rektor på Vallentuna gymnasium.

Vad är orsaken till att eleverna skolkar så här mycket?

– Det ser olika ut från individ till individ. Det kan vara att man inte trivs på det program som man har valt eller att man åkt bort utan att man sökt ledigt för det. Det finns också en grupp elever som inte är skolmotiverade och som ofta kommer sent till lektionerna. Det räknas också som ogiltig frånvaro.

– Sedan har vi också en relativt stor grupp nyanlända. En del av dem kan ha svårt att ta sig till skolan för att de mår dåligt och inte alla söker ledigt när de måste vara borta. Det syns i statistiken även om jag inte på något sätt vill skjuta över det här problemet på dem.

Vad gör ni nu?

– Vi behöver bli bättre och vi kommer att ha ett tydligare uppdrag till lärare och mentorer att jobba förebyggande och snabbare ha samtal med vårdnadshavare och eleverna själva. Vi kommer också att ha skolgemensamma aktiviteter för att höja skolandan.

Det låter som om ogiltig frånvaro blir ett fokusområde till hösten?

– Absolut. Ska vi höja skolresultaten generellt måste eleverna vara på plats på lektionerna, säger rektorn Johan Klintberg.

Läs tidigare artiklar här:

Chocksiffror om skolk i Vallentuna

Orsaker till skolket utreds i höst