Rektorn om vandaliseringen: ”Trist”

Mattias Ringqvist, rektor på Häggviksskolan
Mattias Ringqvist, rektor på Häggviksskolans i Sollentuna.
25 uppbrutna skåp och sönderslagna datorer upptäcktes i går morse av elever och personal på Häggviksskolan. Nu berättar rektorn om händelsen: "Som alltid är det ju trist när man kommer till skolan och möts av det här."

Ingen vet i nuläget vem eller vilka som bröt sig in i Häggviksskolan – ett inbrott som upptäcktes under måndagmorgonen vid åttatiden. Nödutgången var uppställd med hjälp av en stol och larmet hade inte utlösts. Totalt var 25 elevskåp uppbrutna, två datorer sönderslagna och en dator stulen.

– Det är ju ex antal kronor för datorerna men det är inga jättestora summor. Det är ju mer tiden vi får ägna åt sådant här än skolarbetet, säger rektorn Mattias Ringqvist som under gårdagen ägnade förmiddagen åt att prata med elever, lärare, säkerhetschefen, företaget som sköter patrulleringen och polisen samt informera föräldrar.

– Som alltid är det trist när man kommer till skolan och möts av det här, säger han men ger eleverna en eloge för deras reaktion.
– Eleverna har tagit det bra, de tycker mest att det är förfärligt att någon gör så här, säger han.

Det viktiga menar Mattias Ringqvist är att skolarbetet rullar på som vanligt efter det som hänt men också att skolan fortsätter samarbetet med kommunen och polisen för att komma åt vandaliseringen

– Förstörelse finns på andra skolor också. Det är ett problem som vi försöker lyfta och hjälpas åt med att komma tillrätta med. Den är ett slags signal att det är något vi måste ta på allvar och att det inte är okej.

Häggviksskolan har tidigare drabbats av vandalisering som Mitt i skrivit om. Ett 60-tal fönster krossades bland annat tidigare i höst och när kommunen beräknade summan för skolvandaliseringen runtom i Sollentuna landade räkningen på 400 000 kronor.

Mer om skolvandaliseringen:

25 uppbrutna skåp på Häggviksskolan

400 000 kronor kostade skolvandaliseringen