Rektorn: ”Otroligt olyckligt”

Hökarängsskolans rektor medger att skolan har misslyckats rejält med rekryteringen.
Hökarängsskolans rektor medger att skolan har misslyckats rejält med rekryteringen.
Kort om tid att nyanställa – och vikarier som inte håller måttet.
Så förklarar rektorn Heidi Hård af Segerstad den akuta lärarkris som drabbat en klass i trean på Hökarängsskolan.
– Jag inser också att jag borde ha kommunicerat bättre med föräldrar, säger hon till Mitt i.

I en artikel igår rasade föräldrar på Hökarängsskolan mot rektorn Heidi Hård af Segerstad. Deras barn i trean står utan lärare efter att den gamla slutat.

– Rektorn måste bort, menade Åsa Lindblom, mamma till en av eleverna.

Nu kommenterar rektorn Heidi Hård af Segerstad den tuffa kritiken. Till stor del ger hon kritikerna rätt.

– Självklart måste vi vara självkritiska. Det här har verkligen inte blivit bra, säger hon när Mitt i Söderort når henne på telefon.

Vikarier har inte hållit måttet

Hon bekräftar att tre olika lärare har anlitats via vikarieförmedling den här veckan, för att ha hand om klassen. Ingen av dem har hållit måttet.

– Vi har fått vikarier som inte klarat kraven. En av dem tog självmant beslutet att inte komma tillbaka efter första dagen. Vi jobbar nu för att hitta en annan lösning. Den här kvaliteten håller inte, säger Heidi Hård af Segerstad.

Ont om behöriga sökande

Att skolan inte lyckats lösa lärarfrågan redan inför terminsstart förklarar hon med två sena uppsägningsbesked från lärare i årskurs tre.

– Vi fick veta i somras att de skulle sluta. Många av de lärare som byter jobb bestämmer sig redan i april-maj. Det gjorde att vi inte fick många behöriga sökande, säger hon.

Till en av tjänsterna fick skolan napp via annons – men i den andra klassen letar skolledningen alltså fortfarande efter en lösning.

”Borde ha prioriterat kommunikationen”

En av kärnorna i kritiken var också att föräldrarna inte informerats om vad som händer med lärarsituationen. Heidi Hård af Segerstad är ångerfull.

– Jag inser att jag borde ha prioriterat kommunikationen med föräldrarna. Jag gjorde annat i stället. Det jag kan säga är att föräldrarna framöver kommer att få en snabbare kommunikation med skolan.

Hur ställer du dig till kravet att du borde sluta?

– Det är klart man kan tänka att rektorn inte gör sitt jobb när man inte lyckas rekrytera en lärare. Mer vill jag inte kommentera. Jag vill titta framåt på vad vi kan göra bättre i fortsättningen.

 

 

 

Fakta

Bakgrund

I början av sommaren sa två lärare i trean upp sig från sina tjänster på Hökarängsskolan.

Till den ena klassen har en ny lärare anställts – men den andra stod utan en stadig lösning i måndags när den gamla läraren slutat.

Under veckan har flera lärare prövats. Även fritidspersonal har fått rycka in för att ta hand om klassen.

Flera föräldrar är starkt kritiska mot den misslyckade rekryteringen – och brist på information.