Danderydsrektorn vill ha hjälp mot drogerna

"Skolan kan inte göra det här själv" säger Danderyds gymnasiums rektor.
"Skolan kan inte göra det här själv" säger Danderyds gymnasiums rektor.
Polisräder mot Danderyds gymnasium har lett till narkotikafynd och frihetsberövanden. Nu efterlyser rektorn mer resurser för att komma åt problemet.
– Skolan kan inte göra det här själv, säger rektorn Viktoria Wallin.

Som Mitt i Danderyd tidigare rapporterat om använder var femte pojke i Danderyd droger, bland flickorna är det något färre. På Danderyds gymnasium har polisen gjort räder som resulterat i både narkotikatillslag och frihetsberövanden.

– Det är alarmerande. Vi är väl medvetna om problemet och i kommunen för vi en nära dialog med polis, socialförvaltning och andra instanser, men det är otroligt bekymmersamt, säger skolans samordnande rektor, Viktoria Wallin.

Skulle skolorna få mer hjälp skulle vi inte tacka nej direkt

Viktoria Wallin

När skolan misstänker en elev för drogbruk pratar de i första hand med ungdomen. Är hen inte myndig kontaktas hemmet. Utöver egna åtgärder är Danderyds gymnasium även med i de kommunala projekten Ungt fokus och Danderyd lyssnar där syftet är att förstå vilka insatser som gör skillnad.

– Om man brukar droger, vad får en att söka hjälp? Om man inte brukar, vad har hållit en från att testa? Det är viktigt att jobba i dialog med ungdomarna och ta ett helhetsgrepp från hela samhället.

Varför tror ni ungdomar testar narkotika?

– Den psykiska ohälsan bland barn och unga är säkert en anledning till att många provar. Samtidigt funderar jag rätt mycket på hur det kommuniceras i filmer och tv-serier där det idag finns en ganska drogliberal inställning. Jag tycker det är förkastligt.

De ungdomar vi pratat med ser drogerna som ”en kul festgrej”.

– Det är väl så, och den drogliberala syn många ungdomar har tycker jag är problematisk eftersom droger är olagligt och inte speciellt bra. Samtidigt väljer många bort droger och detta vill vi stärka genom ett nära samarbete mellan hem och skola.

Vad är lösningen?

– Svårt att säga, men det finns ju förbättringspotential hos det som görs. Det måste vi ändå vara ärliga med när vi tittar på resultaten. Jag tror just samarbetet mellan olika organisationer och instanser är det som kommer göra skillnad. Skolan kan inte göra det här själv.

Vad tycker du om att kommunen satsar en halvtidstjänst på den samordningen?

– Kan inte kommentera exakt eftersom jag inte har den detaljkunskapen, men jag tror det är viktigt att man som kommun lägger resurser på tjänster riktade mot ungdomar. Skulle skolorna få mer hjälp skulle vi inte tacka nej direkt.