ANNONS

Rektorn ryter till: ”Vi kan inte köpas”

Maria Prytz, biträdande rekotr på Viksjöskolan har skrivit öppet brev på facebook till politiker.
Maria Prytz har fått nog.
Efter år av arbete för att ensamkommande barn ska klara skolan utvisas de nu. Resursslöseri, menar rektorn Maria Prytz som skrivit ett brev till politikerna.
ANNONS

Viksjöskolans biträdande rektor Maria Prytz har fått nog. I ett öppet brev till politikerna riktar hon och ett stort antal av hennes kollegor skarp kritik mot hanteringen av ensamkommande barn.

I brevet beskriver Maria hur Viksjöskolan under hösten 2015 fick veta att de snabbt skulle starta en förberedelseklass för nyanlända. Två veckor senare fanns ett klassrum och en lärare så att eleverna kunde komma till skolan.

Utvisas

Två och ett halvt år senare närmar sig nu flera av eleverna en gymnasiebehörighet. Samtidigt har flera av dem fått sitt tredje avslag från migrationsverket och ska därför utvisas.

Det är här ilskan kommer in. Maria och hennes kollegor förstår inte hur det kan bli så här.

Hur kan de beordras att lösa situationen med redan snäva resurser, för att år senare ha skapat förutsättningar som gör att Sverige snart har ung och stark arbetskraft som kan bidra till samhället, men som inte kommer få stanna?

– Vi behöver ungdomarna lika mycket som ungdomarna behöver Sverige, säger hon. 

Inget svar från Björklund

Det öppna brevet föregicks av ett personligt brev till Liberalernas Jan Björklund. Detta efter att han i ett nyhetsbrev i slutet på mars skrev om hur viktigt det är att höja läraryrkets status.

Allt jobb vi och ungdomarna har gjort är ju förgäves

ANNONS

Maria Prytz

När Maria efter en vecka inte fått något svar skrev hon det öppna brevet.

Bortsett från respekten för barnens framtid och det lidande en avvisning kan innebära, menar hon dessutom att det är ett hån mot läraryrket att tala om status när man samtidigt för en politik som inte uppskattar det arbete de utför. Hon kallar det resursslöseri.

– Allt jobb vi och ungdomarna har gjort är ju förgäves. Den mänskliga faktorn är den som väger tyngst, men uppenbarligen gör den inte det för beslutsfattarna. Då tänker jag att vi får se på det från en annan synvinkel. 

Det öppna brevet har fått stor respons på facebook, och det är många som har hört av sig och hejat på. Men hon har inte fått något svar från någon politiker.

Hur politikerna ska lösa frågan vet inte Maria. Hon vet bara att det inte funkar som det är i nuläget, och att hon önskar att lagförslaget som skulle göra så att barnen får gå gymnasiet, röstas igenom. 

Tydligt budskap

Hon anser också att höjda lärarlöner inte är svaret på just den här frågan.

Det öppna brevet avslutas med hårda ord.

”Det är ett hån mot lärarnas, skolpersonalen och elevernas arbete, att låta dem slita helt i onödan. Vårt arbete har inte varit någonting värt om dessa ungdomar ska leva eller troligen dö i ett samhälle där deras kunskaper inte gör någon skillnad.

Om ni vill stötta en skola med en lärarkår, som redan är i kris, behöver ni, alla politiker, aktivt visa att lärarnas och skolornas arbete gör skillnad och betyder något! Respektera våra resultat! Och vi hoppas innerligt att ni inser att högre lön inte är svaret på detta. Vi kan inte köpas!”

ANNONS