Rektorn som utmanar normen

”I början bytte jag varje dag, men nu har jag samma i två dagar. Första dagen tog jag min dotters, men det var dålig kvalitet och nu har jag och min fru köpt in fler”, berättar Fredrik Plahn.
”I början bytte jag varje dag, men nu har jag samma i två dagar. Första dagen tog jag min dotters, men det var dålig kvalitet och nu har jag och min fru köpt in fler”, berättar Fredrik Plahn.
Fredrik Plahn, rektor på Sofiebergsskolan och Fornuddens skola i ­Tyresö, har förmodligen Sveriges mest kända naglar.

I förra veckan blev hans uppmaning till andra vita gubbar att måla naglarna en rikssnackis.

Rektor Fredrik Plahn tar ett fast grepp om kaffemuggen med sina för dagen blåmålade fingertoppar, och förklarar att det här med att måla naglarna egentligen inte är så märkvärdigt.

– Jag tar ju ingen risk. Andra som bryter mot normen kan ju bli utfrysta och mobbade. De är modiga. För mig är det bara i världen utanför skolan, till exempel när jag handlar, som jag känt mig obekväm när folk stirrat, säger han.

Det var under ett möte vid skolstarten, där alla Tyresös rektorer fick information om arbetet med kommunens nya hbtq-policy, som Fredrik Plahn kom på att han skulle utmana heteronormen genom att göra något som i huvudsak kvinnor brukar göra.

Dagen efter, i skolan, fick Fredriks färgglada naglar ett varmt välkomnande. Flera elever sa att han var fin och när de vuxna frågade varför, förklarade han att han ville vara en förebild för barnen och visa att alla ska få vara den de vill vara.

Senare, hemma vid middagsbordet, berättade en av Fredriks söner att han också haft nagellack på sig i skolan, men ifrågasatts för det. Efter det slutade han att använda nagellack.

– Det är synd att vi alla ska vara fast i normerna. Jag är det själv, men om man pratar om det och upptäcker hur man själv agerar kan man bli bättre, säger han.

Lite på skoj lade Fredrik Plahn några veckor senare upp en bild på sina naglar på Facebook, och passade samtidigt på att uppmana andra vita gubbar att göra ­likadant.

Sedan dess har hans inlägg delats nära 9 000 gånger. Ett tv-team har besökt Fornuddens skola och Fredrik Plahn har medverkat i radio- och tv-program och intervjuats i en rad rikstäckande tidningar.

– Det har varit roligt, men det var inte det som var syftet när jag lade ut utmaningen på Facebook. Men det visar väl att folk tycker att det här är intressanta frågor.

I en färsk rankning från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, placerar sig Tyresö kommun på plats 48 av de av de 241 kommuner i landet som svarat.

Bland annat har intresseorganisationen poängsatt kommunernas arbete med hbtq-frågor.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) tycker att 48 är en ganska bra placering, men ser gärna att kommunen blir ännu bättre på bemötandet av ­hbtq-personer.

– Vi kommer att jobba mycket med de här frågorna det kommande året och vi ska också söka pengar hos Socialstyrelsen för att få tempo i arbetet, säger Fredrik Saweståhl.

Att som Fredrik Plahn måla naglarna är ett bra sätt att bryta mot normerna, tycker han.

Tycker du att alla rektorer borde göra det?

– Nej, då blir det ju norm. Men det finns säkert andra sätt att utmana normer på.

Jag tar ju ingen risk. Andra som bryter mot normen kan ju bli utfrysta och ­mobbade.Fredrik Plahn, rektor

Fakta

Fredrik Plahns inlägg på Facebook

”I snart två veckor har jag använt nagellack varje dag. Varierat färger, kombinerat med kläder i samma färg. Ganska kul men det är inte syftet utan jag tänkte att jag skulle utmana heteronormen. Vem kan vara mer lämpad än en medelålders, vit, fyrbarnsfar som arbetar som rektor. Jag har haft det i möten, på jobbet, haft intervjuer, EVK etc och tänker ha det tills ingen tycker det är konstigt eller frågar om det. Nu skickar jag en utmaning till er andra vita gubbar att bryta normen. Jag gör det för att mina barn och mina elever ska kunna vara som de vill utan att någon ifrågasätter det.”