Min lokala hjälte

Rektorn svarar om branden

Deirdre Cronin Olsson, rektor på Gubbängsskolan.
Deirdre Cronin Olsson, rektor på Gubbängsskolan.
Gubbängsskolans rektor Deirdre Cronin Olsson försäkrar att nattens paviljongbrand inte kommer att påverka skolans verksamhet – i alla fall inte på kort sikt.

Strax efter lunch på fredagen var fortfarande brandmän på plats vid Gubbängsskolan, och arbetade med den svårsläckta brand som bröt ut i skolans nya paviljongbyggnad under natten.

Rektor Deirdre Cronin Olsson säger att skolans verksamhet inte kommer att påverkas av branden.

– I alla fall inte på kort sikt. Möjligen på lång sikt i fall vi skulle behöva utnyttja fler lokaler, säger hon.

Det har ryktats om att paviljongen skulle användas för undervisning av flyktingbarn. Men enligt Deirdre Cronin Olsson var ingenting sådant bestämt.

– Syftet med paviljongerna är att utöka kapaciteten vid Stockholms skolor generellt, och Gubbängsskolan var en av de skolor som hade plats. Men paviljongen var inte ens färdig och vi hade inte i detalj bestämt vilken typ av verksamhet vi skulle kunna ha där. I dagsläget kan vi ha hela vår verksamhet i befintliga lokaler, säger hon.

Under morgonen kom kritik från föräldrahåll för att ni släppte in barn på gården trots kraftig rök. Hur kommenterar du det?

Jag gick själv runt på morgonen med en brandingenjör i byggnaderna närmast paviljongen och på gården och det var i samråd med honom vi tog beslutet att hålla skolan öppen.

Branden misstänks vara anlagd men enligt polisen finns ännu inga misstänkta gärningsmän.

– Det man gör nu är att avvakta den tekniska undersökningen och kolla om det finns kameror i närheten med bilder som kan ge information om det som hänt. Misstanken om mordbrand grundar sig på iakttagelser som räddningstjänsten gjort på plats i samband med släckningsarbetet, säger Henrik Karlsson, operativ koordinator på Farstapolisen.