Rektorn tog bilder – kränkte familjer

En rektor fotograferade familjer när de lämnade sina barn. Syftet var att höja trafiksäkerheten.

Men föräldrar upplevde det som kränk­ande.

– Ibland har han stått i buskarna och fotat. Ibland har han kommit fram och klickat med sin mobil. Jätte­obehagligt, säger en förälder på Skogsängsskolan, och fortsätter:

– Varje morgon i tre veckor har rektorn gjort så här. Först visste vi inte ens vem det var som fotade oss, säger en mamma.

Hon har även pratat med andra föräldrar, som också reagerat mot rektorns dokumenterande och som tycker att det är obehagligt.

– Det jag vänder mig mot är att jag inte vet vart bilderna tar vägen. Det är ändå barn som fastnar på bild. Och bara för att han är rektor tycker jag inte han har rätt att ta foton, det gör mig orolig.

Rektorn själv, Bo-Åke Andersson, menar att syftet har varit att öka trafiksäkerheten vid skolan.

– Folk har kört in på skolgården eller upp på trottoaren när det finns små barn här, vilket är allvarligt. Man ska utnyttja de parkeringsplatser som finns. Därför har jag vidtagit åtgärder.

På vilket sätt Bo-Åke ­Andersson har samlat infor­mation vill han inte gå in på.

– Det har inte du med att göra. Jag har dokumenterat för att lämna över material till den ledningsstruktur som jag befinner mig i.

Har du slutat med dokumentationen?

– Den frågan lämnar jag öppen.

Inger Pripp, chef vid barn och utbildningsförvaltningen i Salem, menar att skolan har en besvärlig trafiksituation.

– Rektorn har tagit tag i det här för att kunna ge oss underlag så vi kan besluta­ om åtgärder. Nu ska det komma upp fler vägskyltar vid skolan.

Om det är ett korrekt agerande av rektorn vill Inger Pripp inte kommentera, där­emot poängterar hon att rektorn är ansvarig för ­arbetsmiljön.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lennart Ejenäs (M) har tagit del av fotografierna. Att föräldrar skulle bli kränkta förvånar honom.

– Vad jag vet har bilderna­ inte spritts utan använts just för att bedöma trafiksituationen. Jag har inte reflekterat över om metoden är bra eller dålig.

Oppositionsrådet Arne Närström (S) anser att dokumentationen låter vettig.

– Men då måste skolan ge information innan och vara tydlig med syftet. Man ska inte fota folk om de inte vet varför.