Min lokala hjälte

Rektorn: ”Viktigt att eleverna känner sig trygga”

Nya Elementar, Åkeshov
Rektorn vid Nya elementar menar att stämningen på skolan är lugn trots att den misstänkte blottaren är på fri fot igen.
En blottare som vid flera tillfällen utsatt flickor för sexuella ofredanden i närheten av skolan Nya elementar i Bromma har släppts på fri fot igen.
På skolan pågår nu arbetet med att informera elever och föräldrar om hur de ska tackla situationen.
– Stämningen på skolan är efter omständigheterna trygg och lugn, säger skolans rektor Mikael Odin.

För lite drygt två veckor sedan greps en man som misstänks för att ha blottat sig för flickor i närheten av skolan Nya elementar i Bromma.

Mannen misstänks för minst fyra fall av sexuella ofredanden. Men eftersom straffvärdet på brotten bara är böter hade åklagaren inget annat val än att släppa personen på fri fot, vilket Mitt i var först att rapportera.

Polisen i närområdet har därför gått ut och uppmanat flickor att inte gå hem själva efter skolan, och på Nya elementar har rektorn nu fullt upp med att informera föräldrar och elever om hur de ska tackla situationen.

– Vi har dels gått ut med information via vår interna webb som når lärare, elever och vårdnadshavare men också via vår hemsida, säger skolans rektor Mikael Odin.

Skolan har vidtagit en del åtgärder efter att blottaren släppts på fri fot igen. Bland annat övervakas alla utomhusaktiviteter av personal på skolan. I övrigt består det mesta av arbetet av att informera eleverna om vilka de kan vända sig till på skolan för information och stöd, berättar Mikael Odin.

– Kompetensen finns inom skolan redan. Vi har flera kuratorer, skolsköterskor och lärare som gör sitt bästa för att stötta eleverna, säger han.

Hur är stämningen bland eleverna?

– Stämningen på skolan är efter omständigheterna trygg och lugn. Det är några elever som frågat vad det hela handlar om, men i övrigt är det mest föräldrar som oroar sig, säger han.