ANNONS

Här är relationen det allra viktigaste

Punkt 127 I Bredäng
Bibliotekarien Jenny Granberg har en pratstund med Lisa Farhan och hennes kompisar.
Punkt 127 I Bredäng
För Jenny Granberg och hennes kolleger är det viktigt att lära känna de unga besökarna.
Punkt 127 I Bredäng
Det behövs fler ungdomsbibliotek, tycker Maria Lorentzon och Jenny Granberg.
Debatten om bibliotekens roll går hög. Mitt i hälsade på hos Punkt 127 i Bredäng, där bibliotekarierna sätter relationen till barnen och ungdomarna främst.
ANNONS

Tisdag eftermiddag i Punkt 127 i Bredäng. Lisa Farhan och hennes kompisar har just lämnat Bredängsskolan för dagen och slinker in i biblioteket på hemvägen. Vid utlåningsdisken få de syn på bibliotekarien Jenny Granberg.

– Grattis på födelsedagen, Jenny! säger Lisa Farhan och ger henne en stor kram.

Sedan blir det grattiskram efter grattiskram. De fyra tonårstjejerna och Jenny Granberg känner varandra väl, bland annat genom en av bibliotekets bokklubbar.

Jenny Granberg får en grattiskram av Lisa Farhan. Foto: Anna Z Ek

I dag är det inget sådant på gång. Tjejerna ska bara sitta ner och umgås en stund, efter en lång skoldag

– Det brukar vi göra. Det här är en bra miljö att sitta och snacka i, innan det är dags att gå hem och plugga, säger Lisa Farhan.

Jenny Granberg blir förstås glad över att bli gratulerad. Men det hon framför allt är glad över är den relation hon och hennes kolleger har skapat till barnen och ungdomarna som kommer till Punkt 127. Det är ungefär ett och ett halvt år sedan Bredängs bibliotek blev ungdomsbibliotek och sedan dess har de arbetat medvetet med att vinna ungdomarnas förtroende och på så vis väcka deras intresse för läsning.

– Att skapa en relation till besökarna är det viktigaste. Vi visar hela tiden att vi intresserar oss för vilka de är och vad de tycker är viktigt, säger Jenny Granberg som får medhåll av kollegan Maria Lorentzon.

ANNONS

– När man har lärt känna barn och unga är det betydligt lättare att rekommendera böcker. Jag vet mer om dem och de lyssnar mer på mig, säger hon.

”Läsfrämjandet är vår huvuduppgift och det går bra. Vi har till exempel hög utlåning bland mellanstadiekillar, något som sjunker i andra områden”, säger bibliotekarien Maria Lorentzon.    Foto: Anna Z Ek

Mitt i har stämt träff med de båda arbetskamraterna för att prata om bibliotekens roll i samhället, med anledning av den långvariga och bitvis heta debatt som pågår. I reportage och debattartiklar ställs frågan hur biblioteken ska hantera delvis motstridiga krav och nya uppgifter och många är upprörda över de ordningsproblem som finns på en del bibliotek. Ska biblioteken verkligen vara en mötesplats, dit man kan gå utan att ha en tanke på att låna en bok?

Jenny Granberg och Maria Lorentzon svarar utan tvekan ja.

– Majoriteten som kommer hit gör det inte för att läsa utan för att det finns ett tryggt rum här, fritt från mobbning. De kanske vill spela spel, ladda telefonen eller umgås. Sedan närmar de sig böckerna i sin egen takt, med vår hjälp, säger Maria Lorentzon.

Punkt 127 är förvisso speciellt. Bibliotekets inriktning på barn och unga gör att det inte blir någon krock mellan olika grupper. För ett par år sedan var det så stökigt på Bredängs bibliotek att man fick stänga flera gånger. Sedan Punkt 127 öppnade har det blivit lugnt, och allt från bokcirklar och skräckfilmsklubbar till sagostunder och läxhjälp är populära.

”Vi är inte klara med var vi ska dra gränsen”

Men vuxna är förstås inte portförbjudna. När Mitt i hälsar på läser flera pensionärer dagstidningar vid ett av sällskapsborden. Många kommer också hit och ber om hjälp med all möjlig samhällsservice och med att förstå sig på sina mobiler – ett tidskrävande fenomen som ökat på många bibliotek i Stockholm.

– Många utsatta kommer till biblioteket. Vi får frågor om allt från hur man ansöker om bostadsbidrag till hur man gör för att få uppehållstillstånd. Vi hjälper till med det vi kan – i mån av tid. Det är ju arbetet med barn och unga som är vår uppgift, säger Jenny Granberg.

K-pophörnan i Punkt 127, med massor av bilder på sydkoreanska popstjärnor. Foto: Anna Z Ek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.