Relaxa – på 40:e våningen

Toppen av Kista torn är inget för den höjdrädde, inte just nu i alla fall. I framtiden blir det dock bli lättare att koppla bort svindeln då det ska ligga en relaxavdelning och en gemenskapslokal här.
Toppen av Kista torn är inget för den höjdrädde, inte just nu i alla fall. I framtiden blir det dock bli lättare att koppla bort svindeln då det ska ligga en relaxavdelning och en gemenskapslokal här.
Stockholms största bostadshus ligger i Kista.

Förra veckan var det premiärvisning på husets tak.

Lokaltidningen Mitt i övervann höjdrädslan och tog bygghissen upp till terrassen på våning 40.

Det är svårt att koppla bort pirret i magen och inte helt lätt att hänga med i den pågående presskonferensen. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att vi befinner oss ungefär 120 meter upp i luften. Vädret är inte optimalt och nästan alla har valt att slänga på sig en orange regnjacka under den gula pressvästen.

– Det kan skilja en del på klimatet här uppe jämfört med där nere och här blåser nästan alltid lite mer än man tror, säger Johan Skoglund, vd för JM AB.

På taktoppen där pressen har samlats ska det bli en terrass och gemenskapslokal samt en relaxavdelning för de boende i huset.

Kista torn hade produktionsstart vid hösten 2012 och i dag jobbar ungefär 120 personer inklusive arbetsledning med att färdigställa skyskrapan. Just nu pågår den sista bjälklagsgjutningen.

– Något som är anmärkningsvärt med bygget är att sedan vi började med prefabstommen, för ungefär 40 veckor sedan, har det vuxit fram ungefär en våning per vecka, säger Benny Svärd, projektledare för Kista torn på JM.

Kista torn består av 266 lägenheter utspridda över 35 våningar. Tre hissar och två trappor ska försörja lägenheterna.

De flesta av lägenheterna är redan bokade eller sålda och på de nedre planen är det inflyttning i mitten av sommaren.

Just nu pågår försäljningen av de allra sista bostäderna högst upp i byggnaden, ett antal treor och fyror. Priset ligger mellan tre miljoner och fyra och en halv miljon kronor och köparna ska kunna flytta in någon gång mellan slutet av 2015 och andra halvan av år 2016.

– Som i de flesta närförortsprojekt så kommer flera av kunderna från närområdet och det är väldigt spritt mellan åldrarna, säger Benny Svärd.

Totalt består byggnaden av 40 våningar – då är andra våningsplan som garage inräknat. I skyskrapan kommer det också att finnas en sushi-restaurang.

– Jag tycker själv det att det är ett väldigt bra sätt att utnyttja platsen. Man skapar många möjligheter till boende på en attraktiv plats genom att bygga högt. Man kommer också nära kommunikationer och annan infrastruktur som finns i Kista, säger Benny Svärd.