Succéalmanacka firas med fest

2017 års mångkulturella almanacka.
2017 års mångkulturella almanacka.
Dags för releasefest för mångkulturella almanackan.
Dags för releasefest för mångkulturella almanackan.
Nästa år är redan här. På fredag släpps under festliga former mångkulturella almanackan för 2017.

På fredag är det dags för releasefest för årets Mångkulturella almanacka, en kalender fylld med alla stora religioners högtider, folkliga firanden, internationella dagar och 365 alternativa namnsdagar.

Katrin Holmberg är kommunikatör på Mångkulturellt centrum.

– I årets almanacka finns det två nya saker, dels ett index så att användarna snabbt ska kunna hitta de helger som är riktigt viktiga och påverkar arbets- och skol-vardagen.
Dels så gör vi en lärarhandledning som medföljer alla som köper den till skolan.
Mellan varje kalendersida är det ett temauppslag som i år fokuserar på en av helgerna i månaden och ger en fördjupning av den.

Temat för årets almanacka är ”All tradition är förändring” och på årets releasefest bjuds det både på föreläsningar, pyssel och musik. Bland annat berättar Agneta Lilja, lektor på Södertörns högskola om Halloween -sedan som stör och berör. Djurrättsaktivisten Martin Smedjeback berättar om Ett år för djuren.

Mustafa Tümtürk, styrelseledamot i Sveriges Muslimska råd berättar om Ramadan och Lars-Lennarth Larsson från S:t Botvids Katolska Församling berättar om jungfru Maria som kyrkan och folkets moder.

– På releasen kommer några av de vi intervjuat i arbetet att berätta mer om sina ämnen. Eventuellt kommer vi att ordnar några fler sådana kvällar under året som kommer, för vi har pratat med många intressanta personer som har mycket att berätta, berättar Katarina Holmberg.

Almanackan har getts ut sedan 90-talet och började med att skolor hörde av sig till Mångkulturellt centrum och ville veta om när bland annat ramadan och eid skulle vara. Då gjordes den som en enkel affisch utan bilder som sedan har utvecklats till dagens almanacka.

Läs mer:

Kalender gör succé