Renliga tjuvar gjorde inbrott

Robban Johansson blev paff när han kom in i badrummet och såg att även eltandborsten, tandkrämen och rakhyvlarna var borta.
Robban Johansson blev paff när han kom in i badrummet och såg att även eltandborsten, tandkrämen och rakhyvlarna var borta.
När Robban var på jobbet passade tjuvarna på.

De norpade till och med hans tandborste och rakhyvlar.

– De kanske skulle ut på krogen efteråt? säger Robban Johansson.

När Robban Johansson från Råsunda kom hem på kvällen den 4 februari möttes han av ett fullständigt kaos. Byrålådor var utdragna, kläder täckte golven och från vardagsrumsfönstret strömmade kalluften in.

– Jag tände till och tänkte ”är de kvar?” och så gick jag rakt in. Hade det varit någon kvar hade någon av oss inte kommit ut igen, säger Robban och visar runt i lägenheten.

Första kvällen vakade han oroligt, ifall att tjuvarna skulle återvända. Det var inte förrän han skulle gå och lägga sig som han gjorde den första knasiga iakttagelsen.

– Jag var helt slut på kvällen efter att ha röjt upp allt. Så gick jag in på toan och skulle borsta tänderna. Men eltandborsten var bara borta. Jag letade på golvet, tänkte att den trillat ner, men då förstod jag. Aha, de tog tandborsten! fortsätter han.

Han ringde genast upp sin mamma för att berätta om den knasiga stölden.

– Hon sa bara ”kolla ifall de tog tandkrämen också”. Vilket de hade gjort, skrattar Robban.

Men tjuvarna nöjde sig såklart inte med det. Pass, pengar, ett pärlhalsband, en skruvdragare, en borrhammare, rakhyvlar samt en ask värktabletter föll även det tjuvarna i smaken. Och törstiga verkar de också ha varit.

– De stal vanlig vodka och gin, men lämnade min 21-åriga Glenlivet!? Liksom hallå, de har ju ingen koll!

Inga finsmakare alltså, menar Robban som försöker att se det komiska i situationen, även om han vet att det kommer att ta ett tag innan chocken går över.

– Jag har haft inbrott förut, när jag bodde i en annan lägenhet. Då tog det ett år innan man slutade att tänka på det som hänt. De har ju rotat runt bland mina grejer och gått runt här inne, säger han.

Han är själv lite förvånad över att tjuvarna valde hans lägenhet. Han bor på första våningen, och det är över två meter upp till balkongräcket. Under den inbrottsvåg i Huvudsta som Lokaltidningen Mitt i skrev om förra veckan hade nämligen de flesta inbrott skett på nedre botten.

Väl inne på balkongen verkar tjuvarna först ha gett sig på balkongdörren, som har brytskador på utsidan. Men när de inte kom in där gav de sig på ett av vardagsrumsfönstren, berättar Robban.

– De har kört in något i karmen och pressat på tills fönstret gått upp, säger han.

Kanske tryckte de lite för hårt, för den ena fönsterrutan sprack, vilket gjorde grannen tre våningar upp uppmärksam.

– Men han trodde bara att någon tappat kakelplattor i golvet, berättar Robban.

För att något liknande inte ska hända igen har han nu knutit fast balkongdörren i elementet med ett hopprep, så att dörren inte ska gå att dra upp.

– Det är lite Cajsa Warg-stuk över det hela. Man tager vad man haver, konstaterar han.

Men om de rycker hårt kanske det blir översvämning?

– Haha ja, det är pest eller kolera, suckar Robban.