ANNONS

Spana in i renoverade Medborgarhuset

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020. Mikael Ichu extern projektledare och Sebastian Uvsgärd från stadsmuseet
Biblioteket har fått en ny plats i Medborgarhuset, men Forsgrénska badet ligger kvar på samma plats.
Miljardrenoveringen har tagit fyra år – men på måndag öppnar äntligen Medborgarhuset när Forsgrénska slår upp dörrarna.
– Hurra, äntligen, säger Dennis Wedin (M).
ANNONS

Stockholmarna och inte minst Söderborna har väntat så länge på just denna dag. Och snart är det alltså dags för allmänheten att få komma in i sitt Medborgarhus igen.

Hurra äntligen. Efter fyra år står vi här, sa fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) när pressen fick en smygtitt vid Medis på onsdagen.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020.

En ny skinande entré i mässing släpper in besökarna från torget, men det finns fler ingångar – bland annat den här från från Medborgarplatsens t-banestation. Det gamla trappräcket har tagits fram från bakom en vägg som Göta källares ägare satte upp. Foto: Stefan Källstigen.

Nå allt från insidan

Från entréplanet kan man sedan gå in i biblioteken, Kulturskolan, badet, idrottshallen och den nya jättekrogen Public som ligger där biblioteket och Kulturskolan brukade hålla till.

Tanken är att besökare ska kunna röra sig mellan de olika verksamheterna från insidan av huset, till skillnad från tidigare då man var tvungen att gå in och ut ur huset för att ta sig mellan bibblan och badet till exempel.

– Nu skapas ett mer enhetligt och levande hus, säger Dennis Wedin.

Mycket har också restaurerats, renoverats och huset har tillgänglighetsanpassats.

ANNONS

Hela havet stormar

De stora trapphusen i mitten av Medborgarhuset är sig lika från när Martin Westerberg ritade huset som stod klart 1939. Badet är också kvar på samma plats, men i övrigt har det varit hela havet stormar.

Biblioteken och Kulturskolan har alltså flyttat till andra sidan huset mot Götgatan där Debaser tidigare låg. Bibblan får en ny ingång från Götgatan där en ny lässalong och kafé ska ligga.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020.

Barnbiblioteket blivit betydligt större och en enorm tapet täcker ena väggen. Motivet på tapeten är blommor som faktiskt har plockats på Södermalm. Bibblan öppnar 22 september. Foto: Stefan Källstigen.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020.

700 elever från Kulturskolan ska kunna tas emot varje vecka. Här är den stora Dramasalen med plats för 90 åskådare. Kulturskolan sätter i gång i månadsskiftet augusti/september. Foto: Stefan Källstigen.

Ny bassäng

Forsgrénska badet har fräschats upp rejält. 25-metersbassängen som börjat rosta och höll på att erodera undertill har bytts ut mot en ny och lika stor bassäng. Kaklet i simhallen är också nytt och har den originella ljusgröna kulören från 1939 då huset byggdes.

– Färgen skulle påminna om en ocean, säger Sebastian Ulvsgärd, bebyggelseantikvarie från Stadsmuseet.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020.

Två mindre övningsbassänger kommer också finnas (till vänster i bild) och omklädningsrummen har också renoverats. Redan på måndag den 17 augusti kommer alla som vill kunna bada vid Medis igen. Foto: Stefan Källstigen.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020. Mikael Ichu extern projektledare och Sebastian Uvsgärd från stadsmuseet

Idrottshallen har fått ny ventilation, nytt golv och läktaren har helt bytts ut. Foto: Stefan Källstigen.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020.

Ett rum som kommer vara stängt för allmänheten är detta som ursprungligen var ett av många studierum i Medborgarhuset. Tapeten är från tidigt 1800-tal och kommer från ett hus på Hornsgatan 10. Nu blir det kontor för en reklambyrå. Foto: Stefan Källstigen.

Renoveringen försenades

Huset skulle ha öppnat redan förra året, men hela renoveringen pausades 2017 när kostnaderna skenade (totalt har renoveringen kostat en miljard kronor). Huvudskälet ska ha varit att staden upptäckte att huset var i sämre skick än man trodde. Tjänstemännen letade med ljus och lykta efter möjligheter att minska kostnaderna och bland annat användes till slut billigare byggmaterial och planerna på en rulltrappa fick slopas.

– Tänk på mig när ni går i betongtrapporna, säger Dennis Wedin som nöjt berättade att han var med och fick kostnaderna att minska genom att fimpa rulltrappan.

Invgningen av Medborgarhuset efter renoveringen 2020. Dennis Wedin (M)

En ny tidkapsel lades under en stenplatta av Dennis Wedin. Förutom dagsaktuella tidningar och teckningar från en sjätteklass från Björngårdsskolan lade fastighetsborgarrådet ner ritningar från renoveringen så att framtida borgarråd inte skulle råka ut för överraskningar som innebär skenande kostnader för staden. Foto: Stefan Källstigen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.