ANNONS

Oklart var biblioteket tar vägen

Kristoffer Lundgren Thånell brukar komma till stadsbiblioteket för att plugga. "Men om de stänger under ombyggnaden får jag hitta någon annan plats att vara på."
Kristoffer Lundgren Thånell brukar komma till stadsbiblioteket för att plugga. "Men om de stänger under ombyggnaden får jag hitta någon annan plats att vara på."
Enligt Katti Hoflin, stadsbibliotekarie, är det ännu oklart hur bibliotekets verksamhet ska lösas under renoveringstiden.
Enligt Katti Hoflin, stadsbibliotekarie, är det ännu oklart hur bibliotekets verksamhet ska lösas under renoveringstiden.
Om ett år ska renoveringen av Stadsbiblioteket påbörjas. Då måste hela eller delar av biblioteket flytta.

Men hur länge och var är ännu oklart.
ANNONS

Det är torsdag förmiddag på Stadsbiblioteket. Kristoffer Lundgren Thånell går på Blackebergs gymnasium och är här för att plugga.

– Det är jättebra här. Om jag fortsätter att plugga i Stockholm efter gymnasiet kommer jag att sitta här hela tiden. Men om de stänger under ombyggnaden får jag hitta någon annan plats att vara på.

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att Stadsbiblioteket ska renoveras och byggas om. Det internationella biblioteket ska växa samman med huvudbyggnaden, barnavdelningen ska bli tre gånger så stor, den digitala tekniken uppdateras och en ny samlingssal för 200 personer ska byggas. Fler grupprum ska till och totalt ska de publika ytorna öka med mer än 30 procent.

Katti Hoflin är stadsbibliotekarie och glad över beslutet.

– Behovet av en modernisering har funnits länge. Byggnaden är under extrem press, det är så trångt att människor nästan sitter på varandra. Samtidigt är byggnaden en arkitektonisk pärla, som är väl värd att tas om hand. Så det känns underbart att den nu ska moderniseras och byggas om.

Renoveringen ska starta 2017 och pågå till 2020. Under byggtiden är det oklart vad som händer med verksamheten.

– Vi vet ännu inte om renoveringen kan ske i etapper eller om allt måste göras på en och samma gång. Självklart ska vi se till att stockholmarna har ett bibliotek även när hela eller delar av biblioteket är stängt. Men man snyter inte lediga lokaler i Stockholm ur näsan, så vi vet inte ännu hur vi ska lösa det.

Inte heller Ann-Marie Evers, projektledare på kulturförvaltningen, vet hur situationen ska lösas.

– Vi räknar med att behöva stänga och evakuera hela eller delar av huset under ganska lång tid. Delar av biblioteksverksamheten kommer då att finnas någon annanstans. Men just nu är det oklart var det blir och under hur lång tid det blir.

ANNONS

För att få plats med det nya biblioteket måste verksamheterna i de så kallade basarerna, som i dag är uthyrda till bland andra Seven eleven och McDonalds, flytta.

Restaurangkedjan hoppas på att få en likvärdig lokal någonstans i närheten, enligt presschefen Alexandra Svenonius.

– Om det är så att vi behöver flytta från Sveavägen är det såklart väldigt tråkigt. Det är ju en klassisk McDonalds-adress, vi har funnits där sedan 1974 och vi har många gamla stamkunder och nya gäster som besöker oss. Vi har även fått reaktioner från gäster som tycker att det är tråkigt att vi kanske måste flytta.

Kommer ni att öppna en ny restaurang i närheten?

– Vad som händer vet vi inte ännu, men vi hoppas såklart att vi får en likvärdig lokal i närområdet om fastighetskontoret väljer att säga upp vårt kontrakt, säger hon.

Fakta

Renoveras för en halv miljard

Stadsbiblioteket ritades av Gunnar Asplund, invigdes 1928 och är med sin rotunda en av stadens profilbyggnader. Turerna kring biblioteket har varit många. År 2009 skrotades stadens planer på att bygga ut Stadsbiblioteket, då de fått hård kritik för att bli för dyra.

Budgeten för den renovering som nu planeras är 516 miljoner kronor, mindre än hälften än de planerade kostnaderna 2009.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.