Broar renoveras – trafikstrul att vänta i sommar

Broar som går över E18 ska renoveras till sommaren.
Broar som går över E18 ska renoveras till sommaren.
Ett beslut om att renovera gamla broar i Danderyd togs på måndagens kommunfullmäktige. Kostnaden för det landar på 18,5 miljoner kronor.
– Det handlar om att underhålla tätskiktet, säger Bengt Sylvan.

Från Djursholm till Danvikstull, via broarna i Gamla stan… Så börjar Orups låt med tydlig Danderydskoppling. Nu handlar det istället om tre broar i Danderyd som ska renoveras.

Det beslutet fattades på måndagens kommunfullmäktigemöte.

De tre broarna är Fribergabron som går över E18 – Vendevägen över E18 och Vendevägen över Föreningsvägen. Samtliga broar är byggda på 1970-talet och anses vara slitna.

– Ja, de är slitna. Det handlar om att underhålla tätskiktet så att inte fukt går ner i grunden och stommen av broarna. Då skulle det dra iväg i kostnad. Vi har skjutit på den här investeringen länge och vi ville vänta så länge som möjligt, säger Bengt Sylvan som är ordförande i tekniska nämnden.

Trafikstrul i sommar

Renoveringen beräknas att starta till sommaren för en kostnad av 18,5 miljoner kronor.

Att renovera en bro medför också en hel del trafikstrul, framförallt kommer det att bli komplikationer på Vendevägen och vägarna till och från sjukhuset.

Det är också en av anledningarna att renoveringen utförs under sommaren då det normalt är mindre trafik på vägarna.

– Dels måste vi se till att hålla akuten på Danderyds sjukhus öppen och det kör mycket bussar där också. Det kommer att bli en jobbig period trafikmässigt men vi hoppas att vi kan lösa det så smidigt som möjlig, säger Bengt Sylvan.

Det har förts diskussioner om att täcka över E18, om ett sådant beslut tas kommer väl broarna att åtgärdas ändå?

– Det är inget beslutat om E18 än och som du vet så tar vartenda byggprojekt i den kommunen lång tid. Vi måste fortsätta med vår underhållsplan.