ANNONS

Renovering har gett gamla Ängby slott ny skepnad

Ängby Slott i Bromma.
Nils Ringstedts första besök på slottet var 50 år sedan. "Här har jag dansat" säger han.
Italiensk trästuckatur, glänsande kakelugnar och gamla trägolv. Men också en två meter hög runsten och mängder av sopor. Ängby slott lockar med fler än en anledning till besök.
ANNONS

Bromma slott

– Det här är magnifikt gjort!

Nils Ringstedt, 84, ser sig omkring i det tomma slottet och slår ut med armarna. Här, i festsalen, har experten på Brommas historia dansat på bröllopsfester i sina ungdoms dagar. Nu är han tillbaka på Stora Ängby för första gången sedan renoveringen.

Och han gillar vad han ser.

– Det har gjorts ett bra jobb med att bevara slottet, säger han.

Ängby Slott i Bromma.

Kakelugnen har stått i slottet sedan det byggdes på 1600-talet. Foto: Anna Z Ek.

I ett års tid har det kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen låtit restaurera Ängby slott till sitt ursprungliga utseende. Målningar har omsorgsfullt fått färg, väggarnas puts skiner i bländande vitt och kakelugnarna glänser i den blyga novembersolen.

Kanske var det också den bilden som speglades i Baltzar Ehrenstolpes ögon. Adelsmannen och kanslirådet lät uppföra huvudbyggnaden i slutet av 1600-talet då godset användes som säteri.

ANNONS

– Då fanns här ingenting förutom åkrar och ängar. Men det var så adelsmännen ville ha det. De ville ha nära till stan men ändå vara lite utanför, säger Nils Ringstedt.

Gravfält på samma plats som slottet

Ängby Slott i Bromma.

Nils Ringstedt har själv dansat till bröllop i stora festsalen. Foto: Anna Z EK.

Idag ligger det blekrosa slottet smått undangömt bland villor, vägar, bensinmack och tunnelbana. Alla ting vittnar om tiden som gått. Kvar finns ett slott som påminner om Brommas långa och innehållsrika historia.

– Ser du skogen? Överallt finns gamla gravfält. Vi räknar med att det ska finnas 67 gravar bara där, säger Nils Ringstedt.

Inne i slottet möts besökaren av en underlig blandning av nytt och gammalt. Doften av nytorkad målarfärg, ett plåtskåp med stora originalnycklar i och golvbrädor som håller tätt trots att de nästan är ett halvt årtusende gamla.

Ängby Slott i Bromma.

De gamla trägolven håller tätt med hjälp av björknäver undertill. Foto: Anna Z EK.

I festsalen dras blickarna först till den stora öppna spisen i sten. Snabbt förflyttas dock fascinationen till taket. Där finns vackra och imponerande träsniderier gjorda av den italienske stuckatören Guiseppe Marchi, som också dekorerat tak på Drottningholm.

Nils Ringstedt tittar förundrat upp mot en vit snäcka.

–  Tänk att han måste ha legat på ställning och gjort allt det här, säger han.

Ängby Slott i Bromma.

Ängby Slott i Bromma. Foto: Anna Z EK.

Ordet Ängby omnämndes redan på 1300-talet och betyder gården vid ängarna. Men människors liv har utspelat sig här långt tidigare än så. Bara några meter från slottet står en två meter hög runsten. Den har kallats Brommas ståtligaste.

– Om man skulle gräva litegrann så skulle man med all säkerhet hitta en massa föremål från olika tidsepoker. Och sopor! säger Nils Ringstedt.

Ängby Slott i Bromma.

Fram till slottet sträcker sig en pampig allé med 200 år gamla ekar. Foto: Anna Z EK.

Sopor? Ja, du läste rätt. Och Nils Ringstedt om någon borde veta. För förutom att skriva flera böcker om Brommas historia och vara aktiv i hembygdsföreningen så är han också doktor i arkeologi.

– Förr i tiden så grävde man gärna ner det som man ville bli av med. Den som ändå kunde få sätta spaden i marken här!

Fakta

4 x slott i Bromma

I Lokaltidningen Mitt i Brommas serie om slott besöker vi Ljunglöfska slottet, Ulfsunda slott, Ängby slott och Åkeshovs slott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.